Разхлабват част от мерките в страната от днес

Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия при капацитет от 30% и дистанция

Операта в Стара Загора
Операта в Стара Загора Източник: Zonanews

От днес заведенията за хранене могат да посрещат своите клиенти в закритите си части при капацитет от 50% и работно време до 23.00 часа. Врати отварят и големите магазини и вериги, но при ограничение на броя на клиентите. Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия при капацитет от 30% и дистанция. В четвъртък пък работа започват моловете, игралните зали и казината, а от 29 април - нощните барове и дискотеките. 

От днес се възобновява присъственият учебен процес за учениците от 1-и до 4-и клас и за задължителните групи за предучилищно образование, за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, както за учениците от 5-и до 12-и клас, обучаващи се в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Това се регламентира със заповеди на здравния и на образователния министър, и според графика за редуването на присъственото и на обучението в електронна среда от разстояние от 5-и до 12-и клас.

 

От 12 до 23 април присъствено в училищата ще се обучават също учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас. Допуска се в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, на дейности по интереси и на занимални, организирани в училищна и извънучилищна среда, за ученици до 4-и клас. Във висшите училища от днес може да има практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да са в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

Още от "България"

Премиерът Борисов: Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв. за първите четири месеца на годината, икономиката работи

През първото тримесечие на настоящата година  са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото  задържаното количество през цялата 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

Резултатите на България за справяне с COVID-19 са изключително добри, а ваксинацията протича при голям интерес

В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази, разпореди министър-председателят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени