Разрешиха отново ваксинацията с AstraZeneca у нас

Според ЕМА препаратът на AstraZeneca е безопасен и ефективен

Богдан Кирилов и Жени Начева
Богдан Кирилов и Жени Начева Източник: БНТ

Ваксинацията с препарата на AstraZeneca у нас отново е разрешен. Това заяви на брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов. "Имаме важна информация от ЕМА. Имаме официално становище, което потвърждава ефективността на ваксината на "Астра Зенека". Няма проблем всички да продължат да използват ваксината на "Астра Зенека". От утре може да продължи ваксинирането с нея във всички държави в ЕС", заяви той, цитиран от БНТ. "Отношението полза-риск продължава да е положително и няма пречки всички държави в ЕС да продължат ваксинацията с препарата", добави той. Богдан Кирилов поясни, че при направената аутопсия в Пловдив не се доказва връзка между ваксината причината за смърт. При починалата жена няма открити тромби.

Европейската агенция по лекарствата установи, че ваксината на "Астра Зенека" е безопасна и ефективна и предпазва от COVID-19. Това стана ясно от думите на директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук на пресконференция по-рано днес. 

Припомняме, че употребата на препарата временно беше спряна в почти цяла Европа, след смъртта на няколко имунизирани с него. От утре стартира работата на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал, съобщи зам.-министър Жени Начева.

"Още тази вечер ще известим лицата, които бяха записани за 12 април за ваксиниране, за да могат утре да се явят във ваксинационните центрове и да получат своята първа доза от ваксината", каза тя.

Количествата от ваксините ще бъдат предоставени на съответните места. Ако има хора, които няма да се явят утре, се допуска да бъдат ваксинирани допълнителен брой лица, които се явят или са записани за съседни дни - 12 и 13 април.

 

Още от "България"

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка и даде на прокуратурата казуса с болницата "Мама и Аз"

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата

Прочетете повече прочетете повече

Три дни Хасково ще пее и танцува с "Китна Тракия пее и танцува"

Председател на журито на Първа сцена е изтъкнатият български хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл "Китна Тракия" Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров- хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени