Ресторантьорите: Ще протестираме, ако мерките на доц. Кунчев бъдат наложени

В момента сме единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес с нищо, коментира Ричард Алибегов

Ресторант
Ресторант Източник: Zonanews

Това е отново частичен локдаун. Така председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за нови ограничителни мерки във връзка с нарастването на заразените с COVID-19. Темата беше коментирана на среща в парламента на БСП с туристическия бранш във връзка с актуализацията на държавния бюджет.

 

Алибегов посочи, че се предлага хотелите да обслужват само с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 процента само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, което, по думите му, е и противоконституционно. Ако това се изпълни, около 700-800 хиляди остават без работа и на улицата, коментира той пред журналисти.

 

Алибегов отбеляза, че нямат право да проверяват лични данни на хората. "Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани или не", каза той.

 

Ще протестираме, ако се наложи, заяви пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията. "Този път целият туризъм е обединен, и хотелиери, и ресторантьори. Така че ние сме заявили стачна готовност, до два дни ще дадем една обща пресконференция в БТА, но в никакъв случай няма позволим това да се случи отново", допълни той.

 

Алибегов коментира, че самият доц. Кунчев се е съгласил на среща с бизнеса и Министерството на здравеопазването, че мярката да се работи само с ваксинирани в заведенията на закрито е неприложима в България в момента при 18 процента ваксинация, от която повече от 50 процента на 70+ хора, и сега го предлага като "пореден пиар ход".

 

В момента сме единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес с нищо, коментира Ричард Алибегов. От туристическия бранш изразиха притеснение, че дори при евентуална актуализация на бюджета няма разписани мерки за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси, има само за мярката "60 на 40", която е за заетите и само когато бизнесът работи.

Още от "България"

Премиерът Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

В разговора участваха председателят на ДАНС Пламен Тончев, председателят на ДАР Антоан Гечев, директорът на СВР бригаден генерал Венелин Венев и началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени