Росен Христов: Сега за всяка тръжна процедура се иска сертификат за произход, за да е сигурна държавата ни, че не купува руски газ

България става фактор в търговията и доставките на газ, коментира той

Росен Христов
Росен Христов Източник: Zonanews

Министерство на енергетиката и "Булгаргаз" са дали цялата искана документация на прокуратурата. Това стана ясно от коментар на служебния министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ, във връзка с обвиненията за длъжностни престъпления срещу предшественика му Александър Николов, бившия зам.-министър Даниел Николов и ексшефа на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

 

Христов няма наблюдения, че обвиненията срещу политици идват преди избори. Всеки трябва да спазва законите, категоричен бе министърът. По думите му сме продължили да купуваме руски газ, но през посредници.

 

Сега за всяка тръжна процедура се иска сертификат за произход, за да е сигурна държавата ни, че не купува руски газ. Важно в български средства да не отиват за финансиране на войната, подчерта Христов.

 

Едва 5% от закупения газ от предишния кабинет е чрез търг, останалото количество е осигурено с пряко договаряне. Избраните търговци са подбрани по непрозрачен начин, според него. Предишният министър на енергетиката системно е вземал решения без да са одобрени от Министерския съвет.

 

Енергийният министър не изключи да има още обвиняеми - за спирането на договора с "Газпром". Не е направено нищо, за да се осигури алтернатива на руския газ от предходния кабинет, по мнението му. Христов поясни, че не е вярно и твърдението на предходната власт, че сме купували най-евтиния газ.

 

За 2023 г. доставките на газ са осигурени, подчерта енергийният министър. България става фактор в търговията и доставките на газ, категоричен бе той. Страната ни става ключов партньор при доставките на газ. "Булгаргаз" е стабилизиран, стана ясно още от коментара на на Росен Христов.

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени