Росен Плевнелиев: Не бива и няма да има избори 2 в 1, меморандумът е най-лошото, което ПП-ДБ произведоха

Печелившите от извънредни избори ще бъдат "Възраждане" и популистите около Румен Радев, посочи президентът от 2011 до 2017 г.

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: Zonanews

"Това, което виждам са напрежения всякакви в много и най-различни посоки. Но ще кажа така - не може, не бива и няма да има избори 2 в 1 с европейските избори", каза по БНТ президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

 

"Ако има някаква политическа логика останала, ако има чувство за самосъхранение в политическите лидери на евроатлантическите партии, то не бива да има избори 2 в 1 и те трябва да решават своите противоречия по един демократичен начин пред обществото", посочи той.

 

По думите му през последните месеци "се нагледахме на ниска политическа култура, думи, които не бива да се чуват от най-високата трибуна. Кой на кого седял в скута или делкания, или сглобки".

 

Той определи прехвърчащите реплики и словесни битки между политическите опоненти като "стая, пълна с деца, които се бият и си раздават шамари и юмруци". "Народът не очаква подобно хулиганско отношение. Моят съвет към тях е малко повече мъдрост и смирение", каза Росен Плевнелиев.

 

Според него меморандумът е "безспорно най-лошото, което те можеха да произведат". "Не се прави така, че вие отнякъде да хвърлите един документ по мейла на някой, който считате, че в следващите 9 месеца трябва да бъде партньор, за да вземе историческото решение България да влезе в Еврозоната. Ако са търсили скандала - те го произведоха сами", категоричен е бившият президент.

 

По темата за скандалните разкрития около групата на Нотариуса, Росен Плевнелиев мисли, че има опасност от "замитане под килима". "Има опасност безобразията в прокуратурата да бъдат заметени под килима и има огромен шанс за "операция чисти ръце", посочва той.

 

Бившият президент мисли, че синхронът, който демонстрират ГЕРБ и ДПС, не се харесва особено от техните избиратели. Според него ежедневните преговори между ПП-ДБ и ДПС съсипват репутацията на "Продължаваме промяната".

 

За избора на нови председатели на ДПС, Плевнелиев изказа мнението, че е "учуден защо Кючук не е поставен на по-високите етажи в ДПС".

 

За евентуалния политически проект на Румен Радев, Росен Плевнелиев беше категоричен, че той отдавна съществува на местно ниво и е въпрос на време да бъде официализиран. "Този проект съществува. Питайте на местно ниво! Хората ще ви кажат "хората на Радев, хората на Радев, хората на Радев обикалят, ние се сблъскахме с тях, тук и там. Въпросът е кой е правилният тайминг, за да го официализира", посочи Плевнелиев.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени