Росен Плевнелиев: От стандартен популист, президентът Радев се превръща в арогантен популист

Трябва да действаме мъдро след изборите, да имаме устойчиво правителство, което да постигне стратегически цели за България, допълни Плевнелиев

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: Bulgaria on Air

"От стандартен популист президентът Радев се превръща в арогантен популист. Не може по този начин да се лъже и да се манипулира обществото. Нашата памет няма как да бъде карантинирана. Силни думи, изпразнени от всякакво съдържание". Това каза в предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR бившият президент Росен Плевнелиев.


"Аз обаче имам друга забележка. В своето изказване президентът Радев буквално даде заявка за историческа фалшификация, каквато досега не съм си мислил, че някой държавен глава може да направи. Това е сериозното, това е големият проблем. Президентът Радев не тази, миналата година, отиде на Шипка и каза в едно прочувствено слово, че тук са костите на руските войници и българските опълченци, отдавна са се слели...Държа много ясно да заявя, че като държавен глава, когато аз ходех на Шипка, държах по протокол да се веят не само знамената на Русия, но и на нациите, на всички други държави, които са участвали в освобождението на България. Те също са проливали кръвта си - и белоруси, и черногорци, и финландци, и литовци. Историческа фалшификация е да споменеш само руснаците и да пропуснеш всички други народи. Ние не очакваме от държавния глава това - да се кълне и да се кланя само в една посока. Това създава дипломатически проблеми с всички тези държави", подробно обясни Плевнелиев. 

 

"Много тежко е това разделение. Не биваше да се стига дотук. Но основният виновник за това брутално разделение на обществото, е президентът Радев.Най-малкото, защото точно на него конституцията вменява да прави точно обратното", сподели Плевнелиев. Според него опозицията има огромна вина за този нисък рейтинг на парламента. Той каза, че не всичко в дейността на НС е лошо и даде примери - бяха осигурени едни разумни бюджети, икономиката е в добра фаза, въпреки пандемията, помощите на толкова много бизнеси, председателството, което беше подкрепено от парламента, позицията по спора със Северна Македония. "Всички тези неща са плюсове. За пръв път видях една коалиция, която се зароди в парламента. Преди винаги коалициите се раждаха в някакви резиденции, в къщи на султани. Истаната е, че за пръв път управляващата коалиция се роди в парламента, пред очите на хората. И второ, приеха програма, план за действие, който беше пред хората от ден първи. Нека да се надгради тази коалиционна култура", беше категоричен бившият президент. 

 

"Идеологията е вълшебна думичка. Още от тройната коалиция, идеологиите загубиха своя смисъл в България. Имахме един Сергей Станишев, който беше ляв, но смъкваше данъците, което е типично дясна политика. Но нека гледаме напред. Все по-трудно ще бъде в новото НС да се постигат тези принципни коалиции. Имам съмнения, че ще може да се направи коалиция на принципна, диалогична основа. Демократична България - какви са? Те център ли са, дясно ли са, леви ли са? От една страна имаме "Зелените", които са крайно леви. В средата е Христо Иванов с неговата формация и в крайнодясно са ДСБ. Като съберем крайноляво с крайнодясно - какво получаваме?", попита реторично Плевнелиев. 

 

"Президентът Радев е лидер на тези, които са против, на хейтърите. Отива в ресторанта, не му харесва тази храна - ама ти сам си си я поръчал. Или в политиката - не харесвам този, не харесвам онова действие. Извинете, за мен като обикновен гражданин, е по-важно да разбера - за какво сте вие? Много е лесно да излезеш и да кажеш: "Всички са маскари, всички са мафия"! Не, ти ми обясни ти как ще пребориш мафията?", попита Росен Плевнелиев.

 

На въпрос не са ли популистки обещанията на ГЕРБ и ВМРО, бившият президент каза, че съвсем наскоро е погледнал и сравнил числата от 2009 г насам:
"Ако погледнем - от 2009 г. минималната пенсия е удвоена към 2021. От 2009 г. до 2021 г. минималната и средната заплата в България са повече от удвоени. Тоест, ако погледнем, че към днешна дата средната заплата вече е стигнала 1650 лева и средният ръст е 10-12 %, няма как да стигнем 2500 лева средна заплата след четири години. Но може би, ще стигнем 2000 лева, което все пак е ръст. Аз се радвам да идват хора, които първо, като обещаят нещо, да си спазят обещанието. Предварително да са помислили - дали това обещание е реализируемо. И ако погледнете казуса с ПП ГЕРБ - те наистина могат да кажат: "Вижте, ние удвоихме пенсиите, удвоихме заплатите. Това е добър тренд". 

 

По отношение на листите на партиите с кандидати за народни представители, Росен Плевнелиев каза, че ГЕРБ е в трудна политическа ситуация, водеща политическа сила от 2005 г., когато Борисов спечели кметските избори. "Това са много години - има инфлация, има умора, има изхабяване. Не е лесно за ПП ГЕРБ да запази лидерската позиция. Според мен печелившата формула, усещайки изхабяването, умората, проблемите, че едни и същи хора са все, и все, и все...аз бих си пожелал по-голямо освежаване, да се даде път на ново поколение, на млади хора. Влязоха мъничко, но можеше и повече. В листите на ГЕРБ можеше да влязат повече млади хора - това щеше да е един позитивен знак", коментира бившият президент. 

 

"Приятно съм впечатлен какво се случи с листите на ДПС, където толкова млади хора влязоха. По никакъв начин не съм впечатлен от някои други листи", допълни Плевнелиев. На въпрос възможно ли е липсата на Делян Пеевски в листите на ДПС да е знак за възможна бъдеща коалиция на ГЕРБ и ДПС, Плевнелиев каза:
"Не го познавам този човек, не мога да говоря за него. Очевидно ДПС през всички тези години знаят какво правят и сега отново взеха правилно решение - това смятам е правилно решение. Така изтърканата фраза, че Делян Пеевски е всемогъщ, че той е зад всяко решение, зад всяка сделка - нещо, което според мен не отговаря на истината, това е митологизиране, но то е друга тема. Това е част от абсолютното омерзяване. Това е едно правилно решение - този човек да стои настрани. В ДПС вече има ново поколение - много млади хора, образовани, с езици, това прави приятно впечатление", коментира Плевнелиев. Той направи сравнение с други листи, които когато се анализират (и спомена "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи сеБГ", бел. ред.) изводът е, че не се виждат млади, неопетнени, с ясна идеология, с ясна ценностна ситема хора. "Ще го кажа директно - там става дума за задкулисно редене на листи", сподели Плевнелиев. 

 

"С Борисов имахме много честни и коректни отношения, но нито той ми се е месил, нито аз на него. Той не е знаел, когато аз правя служебни правителства какви хора ще са в тях, нито аз съм знаел какви хора той ще предложи. Борисов не ми се е месил в нито едно от служебните правителства, защото аз не съм го допускал. Направете си тази проверка - колко кадри на ГЕРБ влязоха в президентската институция 2012 г. Никой, никой! Само млади хора! Аз изчистих всички агенти на Държавна сигурност от президентската институция, наследени от президента Първанов. Какво направи президентът Радев след мен? Назначи отново агенти на Държавна сигурност в президентската институция, при положение, че аз ги бях разчистил всичките", разпалено обясни Плевенелиев. 

 

Трябва да действаме мъдро след изборите, да имаме устойчиво правителство, което да постигне стратегически цели за България, допълни Плевнелиев. Бившият президент каза, че е нужно на изборите да има една политическа сила, която да се откроява с добър резултат и това е ПП ГЕРБ. "Те ще имат малко по-добър резултат от този, който хората очакват, най-малкото, защото ще се окаже, че ГЕРБ е единствената алтернатива - да повишаваме доходи, да модернизираме странта, да управляваме успешно еврофондовете, те да се изливат. През следващите 4 години ще се излеят огромни пари, златен дъжд върху България. Ако искаме да ги вземем, те трябва да се управляват от хора, които го могат това упражнение. И да го правят коректно, почтено, по правилата!", заяви бившият президент.

"Имаме огромен шанс да се развиваме, да вървим напред, да влезем в еврозоната. Това е една историческа мисия, която трябва да постигнем. Аз ще гласувам за партията ГЕРБ, която може да постигне това", заяви Росен Плевнелиев. 

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени