Росен Желязков: ГЕРБ има лидер и той трябва да е кандидатът за премиер

Той припомни, че политиката е умение на възможностите и "това минава през диалози, а не през отрицание и червени линии"

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

"Вариантът за търсене на консенсус в този преходен период - от изборите до връчването на първия мандат, оставя по-скоро възможността за предлагане на кабинет, излъчен от ГЕРБ, отколкото да се търси - на този етап с първия мандат, кабинет с по-широко съгласие. Червените линии, които се очертаха, не дават възможност за мнозинство, което да гарантира стабилно управление на правителство, което да обхваща по-широк кръг от парламентарно представени политически субекти". Това каза пред БНР Росен Желязков от ГЕРБ, зам.-председател на парламента.

 

И посочи, че в рамките на една седмица ГЕРБ ще направят това, което политическата логика повелява - разговори отново, и то с всички парламентарно представени партии, "защото политиката е умение на възможностите и това минава през диалози, а не през отрицание и червени линии". Ако кабинетът е на ГЕРБ, ГЕРБ има лидер и то той трябва да е кандидатът за премиер. Ако кабинетът ще търси подкрепа за определени политики с по-широко парламентарно доверие, тогава кандидатът трябва да е човек, който да съумее да елиминира червените линии".

 

Желязков допълни, че има две важни теми - понасяне на отговорност и лидерство:

"Най-същественият елемент е не дали ще има редовно правителство, кой ще е министър-председател и кои министри. Най-важното е да има парламент, защото без него не може нищо да се случи. Залогът е парламент, не правителство. Тази задача се решава с това политическите партии да преглътнат егото си и да погледнат рационално какъв е дневният ден на обществото. Това става с разговори, консултации, премахване на червени разделителни линии, с разбирателство, че при редовен кабинет парламентът ще продължи да работи... Не е важно с кого, а за какво".

 

Според него от "Демократична България" все още не могат да се еманципират от "Продължаваме промяната" по отношение на суверенност на вземане на решения:

"Но не считаме, че разговорите в посока стабилно управление, което да има общ знаменател - евро-атлантическата ни принадлежност и разбирания, които демонстрираме по различни важни гласувания, не може да се получи".

Зам.-председателят на парламента подчерта, че "гарантиране на честността на вота не е въпрос за начина на гласуване, а за начина, по който свободната воля трябва да се пренесе към изборния резултат". 

Още от "България"

Работещи в ИА "Автомобилна администрация" излизат на протест

Исканията на протестиращите са за равно възнаграждение за изпълняващите еднакви функции и заемащи еднакви длъжности, увеличаване на основните работни заплати с 30%, подобряване на условията на труд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени