Росен Желязков и новият американски посланик Кенет Мертен обсъдиха подкрепата за Украйна

Председателят на парламента и посланикът на САЩ разговаряха и за възможностите за продължаване на енергийна диверсификация на страната

Председателят на НС Росен Желязков и новият американски посланик Кенет Мертен
Председателят на НС Росен Желязков и новият американски посланик Кенет Мертен Източник: Посолство на САЩ в София

Възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничество между България и САЩ обсъдиха по време на среща председателят на Народното събрание Росен Желязков и новият посланик на Съединените американски щати в Република България Н. Пр. Кенет Мертен, съобщиха от информационната служба на Народното събрание.

 

Росен Желязков и новият американски посланик Кенет Мертен
Росен Желязков и новият американски посланик Кенет Мертен Източник: Посолство на САЩ в София

Председателят на парламента и посланикът на САЩ разговаряха за възможностите за продължаване на енергийна диверсификация на страната – достъпа до втечнен природен газ, изграждането на междусистемни газови връзки, както и осигуряването на доставките на свежо ядрено гориво. Усилията на България за гарантиране на енергийната сигурност на региона на Балканите и цяла Европа бяха оценени високо.

 

Росен Желязков и Кенет Мертен
Росен Желязков и Кенет Мертен Източник: Посолство на САЩ в София

Продължаването на модернизацията на българската армия, интеграцията на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и подкрепата за Украйна също бяха сред темите, които обсъдиха Росен Желязков и Н. Пр. Кенет Мертен. В рамките на срещата бе засегната и темата за включването на България в Програмата на САЩ (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени