Росен Желязков ще изиска доклада на ДАНС за експулсираните руски свещеници

Нинова каза, че този доклад се коментира в публичното пространство и "изглежда изключително мистериозен"

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще изиска доклада на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), касаещ решението за експулсиране на свещениците от т. нар. Руска църква в София. Това обяви председателят на Народното събрание в отговор на искането на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова за изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев. 

 

В процедура по начина на водене Корнелия Нинова настоя Росен Желязков да припознае това тяхно искане, за да бъде включено като точка в дневния ред от програмата за днешното извънредно пленарно заседание. Нинова каза, че този доклад се коментира в публичното пространство и "изглежда изключително мистериозен".

 

Тя поиска Пламен Тончев да бъде изслушан за това какво пише в доклада и обясни, че въпросните свещеници са хора без дипломатически имунитет и трябва да бъдат съдени от български съд. Нинова коментира, че е много е странно, че и премиерът Денков се е  дистанциарал от този доклад. Тя цитира думи на премиера Николай Денков, в които той заявява, че няма отношение към вземането на това решение на ДАНС. 

 

В отговор председателят на парламента Росен Желязков информира, че със свое писмо от 21 септември, председателят на ДАНС уведомява Народното събрание, че в периода 25 - 30 септември е на планирани потвърдени служебни командировки в чужбина, което не позволява изслушването му в пленарните заседания в периода 25-30  септември.  

 

Корнелия Нинова направи предложение докато се върне председателят на ДАНС, председателят на Народното събрание Росен Желязков да изиска този доклад, той да бъде предоставен в деловодството, за да могат депутатите да се запознаят с него. 

 

По предложение на "Има такъв народ" депутатите включиха в състава на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО народният представител от ИТН Гроздан Караджов и гласуваха удължаване на срока за промени в Закона за енергетиката с един ден. 

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени