Росен Желязков: Знаем къде трябва да се фокусираме в борбата с корупцията

Според него оценката на ЕС за усилията за борба с корупцията е положителна

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: МС

По-малко държавна намеса в икономиката, иновации в образованието, повече научно-развойна дейност и продължаващи инвестиции в инфраструктурата – това са приоритетите на ГЕРБ, които заяви в студиото на bTV Росен Желязков, настоящ транспортен министър и кандидат за народен представител от Благоевград.

 

"Нашата програма е дясноцентристка. Ние заедно със СДС сме най-голямата дясна коалиция. Нашият подход е свързан с по-малка държавна намеса в икономиката, повече научно-изследователска дейност и повече инвестиции в инфраструктурата", добави Желязков. На въпрос на водещия защо лидерите на партиите не присъстват в телевизионни дебати, той отговори, че лидерът на ГЕРБ е всеки ден сред хората.

 

Водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Благоевград обяви, че борбата с корупцията е най-сериозният проблем в световен мащаб. "Проблемът на корупцията е, че тя има различни компоненти – вземане на подкупи и търговия с влияние. Ние залагаме на електронната система за обществените поръчки. Така ще прекъснем общуването между граждани и администрация, което дава възможност за дискреция от страна на администрацията".

 

Според него оценката на ЕС за усилията за борба с корупцията е положителна. Желязков напомни за тежкото наследство, в което България влязла в Прехода. "Знаем къде трябва да се фокусираме в борбата с корупцията – при управлението на финансовите ресурси, на еврофондовете. Много залагаме на електронната система за обществените поръчки", обясни той.

 

"Мисля, че усещането за корупция е по-голямо, отколкото реалната корупция, но трябва да го преодолеем", каза той. Същевременно Желязков категорично заяви, че имаме електронно правителство – той го сравни с магазин, който трябвало да се пълни със стока. На въпрос какъв процент от магазина е пълен, министрът на транспорта и съобщенията отговори, че НАП си взаимодейства с бизнеса по електронен път на 90%, а 75% от услугите на "Автомобилна администрация" са електронизирани.


"За нас е важно да има консенсус по темите, за да можем да говорим реално", каза още транспортният министър. Той определи атаките по ГЕРБ като "хибридни". Това е тактика от страна на опонентите на ГЕРБ. По темата с изборите заяви: "За нас е важно вотът да бъде гарантиран. Това са предпоставки, свързани със спокойствието  на хората, които са ангажирани в изборния процес. Манипулация е говоренето, че ще има манипулация". Според него изборите са гарантирани от гледна точка на честност и прозрачност.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени