Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Бюджетът изглежда щедър, охолен, проинфлационен

А ако този бюджет бъде изпълнен, най-вероятно ще нарушим всички критерии, прогнозира гостът в студиото

Румен Христов
Румен Христов Източник: СДС
"Бюджетът изглежда щедър, охолен, проинфлационен. Очевидно е, че се опитва да задоволи интересите и приоритетите на четирите формации, които са членове на това мнозинство", заяви Румен Христов от ГЕРБ-СДС в студиото на "Bulgaria ON AIR".
 
Той сподели, че от ГЕРБ-СДС имат притеснения относно проектобюджета. "Бюджетът е на мнозинството - то си го приема и то носи отговорността. Имаме различни възгледи по отношение на икономическото развитие на България. По-скоро бих отбелязал нещата, които ни притесняват. Тези повече от 8 млрд. заложени капиталови разходи са проинфлационни. От една страна, биха създали работни места и допълнителен доход на фирмите и гражданите, а от друга, това би било натиск на пазара", посочи лидерът на СДС пред Bulgaria ON AIR.
 
Христов изрази надежда да не бъде продължена старата практика в края на годината да бъдат раздавани средствата. "Опасенията ми са свързани с това, че имаме критерии за изпълнение от Маастрихт във връзка с приемане в Еврозоната. Приемането на България е изключително важно, но трябва да бъдат изпълнените тези критерии - и по отношение на инфлация, и по отношение на ценовата стабилност и на бюджетния дефицит", заяви той.
 
А ако този бюджет бъде изпълнен, най-вероятно ще нарушим всички критерии, прогнозира гостът в студиото. Христов коментира и актуализацията на бюджета след няколко месеца. "С едно-единствено изключение, това е прецедент - да внасяме бюджета за годината в самата година. Не са се разбрали все още коалиционните партньори по отношение на политиките, които искат да предлагат", смята той.
 
По думите му юни ще има отново "развързване на кесията и допълнително раздаване на средства". Относно това как да овладеем инфлацията, Христов подчерта: "Един от механизмите беше своевременно компенсиране на небитовите потребители. Говоря за 100% компенсация на болници, детски градини, молитвени домове. От друга срана - компенсация на бизнеса".

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени