Румен Ненков: От правна гледна точка задължителното машинно гласуване може да представлява проблем

Най-голямата манипулация в историята на изборите се нарича "Костинброд", категоричен е бившият конституционен съдия

Румен Ненков
Румен Ненков Източник: NOVA

"Големият проблем е задължителното машинно гласуване, защото има места, на които ще се гласува само с хартиени бюлетини. В малките секции, в домовете за възрастни, в болничните заведения и т.н. Считам, че имахме добър опит избирателят сам да реши как да гласува", каза бившият конституционен съдия Румен Ненков в предаването "Здравей, България" по NOVA.

 

Според него времето за гласуване с машина и с хартиена бюлетина е еднакво. И в двата случая в урната влиза хартиен носител. "При положение, че така или иначе ще се отпечатат достатъчно хартиени бюлетини за резерва, защо трябва задължително да се гласува машинно?", попита риторично той.

 

Най-голямата манипулация в историята на изборите се нарича "Костинброд", категоричен е бившият конституционен съдия. "Машината фактически трябва да помага на гражданите.  Единствената полза от машината е, че тя не приема недействителни бюлетини. Който се интересува, трябва да прочете решението на КС. Сега продължават с евтини трикове, че машинното гласуване е гаранция за честността на изборите - това не е вярно", каза още Ненков. 

 

По думите му етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент. "Истината е, че ЦИК не решава въпроса с установяване на изборния резултат", обясни той. "Аз съм бил в ЦИК по предложение на Петър Стоянов, а той загуби изборите от Георги Първанов. Той коментира и реформата в правосъдната система. Аз считам, че прокуратурата не трябва да има показност. Тя трябва да върши работата си по обрано и не е нужно да търси общественото одобрение. В парламентарната квота на ВСС не трябва да влизат партийни функционери", добави Румен Ненков.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени