Румен Петков, АБВ: Участието на Петър Илиев в проектосъстава за кабинет по същество е удар по името на България

Какъв обем от специфичната информация в МВР ще бъде предоставена на Барбадос, риторично попита бившият вътрешен министър

Румен Петков
Румен Петков Източник: Zonanews

Участието на Петър Илиев в проектосъстава за кабинет по същество е удар по името на България. Това каза по време на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков, цитиран от Агенция "Фокус".

 

"Още когато Петър Илиев беше номиниран в първопредставения проектосъстав на кабинет, аз съм обявим принципните позиции защо такъв типаж е абсурден като участие в правителство. В последствие от правосъден министър се издигна до кандидат за министър-председател, сега е кандидат за министър на вътрешните работи. Както казва един депутат, зависимостите са такива, че кабинет може да няма, но кандидат Петър Илиев ще има", посочи Петков.

 

"Искам да подчертая, че спрямо човека нямаме нищо, аз не го познавам и не съм го виждал. Напоследък се гордея с това си непознанство. Г-н Трифонов трябва да види безочието, арогантността, излъчването. Трифонов цял живот е работил с хора и тези неща не би трябвало да бъдат подминати от него. Този цинизъм и арогантстваща наглост не приличат дори на разносвач на пощата в училище, а не на преподавател във висше учебно заведение. Поставям дълбоко принципния въпрос допустимо ли е и целесъобразно ли е назначаването на държавен пост на лице, което има писмени ангажименти към друга държава. Това не е ли конфликт на интереси и чии интереси ще отстоява това лице – към държавата Барбадос, където има писмен ангажимент, или на Р България която той има претенциите да ръководи. Това е такова безогледие и продължавам да не разбирам какви са аргументите, с които притискат г-н Трифонов той да продължава да е в проектосъстава", добави Петков.

 

"Да подминем просташката арогантност, вулгаризма, но става дума за българската държава и българската държавност и за това как изглеждаме в очите на българските граждани и на нашите партньори. Почетен консул на друга държава, който писмено е поел ангажимент към друга държава, ние издигаме като министър на вътрешните работи. Какъв обем от специфичната информация в МВР ще бъде предоставена на Барбадос? Той в състояние ли ще е да контролира изтичането н пари от България към Барбадос, ако има такива? Това са изключителни тежки въпроси и се чувствам много дискомфортно, когато ги задавам", добави той.

"Не съм мислил, че падението в държавата може да стигне дотук. Ако целта е г-н Трифонов да торпилира сам правителството, което предлага, този човек може да остане в състава. Неговото участие по същество е удар по името на България. Ние в годините сме налагали практиката в официални случаи Родина да се пие с главно Р и днес нас ще ни управлява почетният консул на Барбадос. Много се надявам тази тема днес да бъде затворена чрез изваждането на това явление от проетосъстава", допълни председателят на АБВ.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени