Румен Радев готви цирк в петък, атакува новите конституционни съдии, иска да не се пристъпва към клетвата им

Според хейтър № 1 на републиката били нарушени принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора им

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Репубулика България

Румен Радев е сезирал Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии.

 

В мотивите си той припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

 

Според Радев тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

 

"Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата", се казва в мотивите му. 

 

Румен Радев припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция. Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен, добавя хейтър № 1 на републиката.

 

Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени