Румен Радев и Антъни Блинкен говориха по телефона за стратегическото партньорство между България и САЩ

Президентът и държавният секретар обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура

Република България президент
Република България президент Източник: Zonanews

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата обсъдиха теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна.

 

Акцент в разговора им е била енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт. Президентът Радев открои възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

 

Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчерта още държавният глава. Румен Радев изрази очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

 

Двамата обсъдиха и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът Радев призова за търсене на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчерта още Румен Радев.

 

Президентът и държавният секретар обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора.

 

Днес парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Ратификацията на документа подкрепиха 166 народни представители, а 48 бяха "против". От "БСП за България" и "Възраждане" призоваха да се отхвърли този договор и да не се ратифицира.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени