Румен Радев към ПП: Ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог, ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство

Радев заяви, че очаква на срещата от ПП да споделят тяхната оценка за хода на диалога и на преговорите в 48-ото НС с другите политически сили за съставяне на правителство

Радев, Петков, Василев
Радев, Петков, Василев Източник: Zonanews

Не може да има правителство на всяка цена - рожба на задкулисни и безпринципни договорки, и в същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог, ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство. Това каза президентът Румен Радиев на консултациите с представителите на "Продължаваме Промяната" (ПП).

 

Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 48-ото Народно събрания съгласно конституцията преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.


За консултациите дойдоха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, председателят на парламентарната група Андрей Гюров, Калина Константинова, Никола Минчев.

 

Като поздрави "Продължаваме Промяната" с постигнатия резултат на изборите от 2 октомври, президентът добави, че с гласа си избирателите им отредиха отговорна роля в новия парламент и важно място в политическия дневен ред, но отново не заложиха само на една политическа сила.

 

Това е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог, усилия за намиране на ефективни решения, не само поредните предизборни обещания и зацикляне в поредните избори, каза президентът.

 

Радев заяви, че очаква на срещата от ПП да споделят тяхната оценка за хода на диалога и на преговорите в 48-ото НС с другите политически сили за съставяне на правителство, дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия.

 

Без да обричаме първия мандат предварително, но около какви идеи бихте търсили обединение и подкрепа от кого, ако стигнем да втория мандат, който отива в ПП, посочи още президентът.

 

Държавният глава отбеляза ,че Народното събрание има и други важни задачи - трябва да вземе редица отлагани от няколко парламента решения, които българските граждани очакват и в тази връзка президентът очаква да се чуе позицията на ПП как виждат приоритетите в работата на парламента, за попълване на конституционно установени органи, които работят с изтекъл мандат, а други са в непълен състав, както и какви мерки предвиждат за подпомагане на българските граждани, отношението им към Плана за възстановяване и устойчивост и към бюджета.


От ПП да споделят и какви мерки трябва да се предприемат за повишаване на отбранителния ни капацитет и ускоряване на модернизацията на армията, дали биха подкрепили и внесената от служебното правителство програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната, очаква президентът да бъде коментирано на срещата.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени