Румен Радев покани управляващата партия едва на седмия ден от началото на консултациите

Този факт потвърди очевидната роля, която Румен Радев си е избрал - да бъде рекламен агент и PR специалист на шепа извънпарламентарни, съмнителни политически субекти, част от тях пред забрана от българския съд

Румен Радев покани управляващата партия едва на седмия ден от началото на консултациите
Румен Радев покани управляващата партия едва на седмия ден от началото на консултациите Източник: facebook.com

Дезавуирането на подмолната и разрушителната роля, която от четири години играе Румен Радев продължи и днес, когато той се срещна с една от управляващите партии ГЕРБ. Другите две партии от управляващата коалиция - ВМРО и НФСБ - отказаха да се срещнат с метежника Радев. ГЕРБ обаче решиха да приемат поканата на държавния глава от уважение към институцията. От името на партията в консултациите участваха вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на НС Цвета Караянчева, председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Даниела Дариткова, зам.-председателят на парламентарната група на партията Красимир Ципов и административният секретар Цветомир Паунов.  Напълно очаквано министър-председателят и лидер на партията Бойко Борисов не се появи на срещата. 

Румен Радев с видимо нежелание и през стиснати зъби пожела здраве и успехи на представителите на ГЕРБ. Представителите на ГЕРБ отговориха както доброто възпитание изисква, но не позволиха да бъдат вкарани в капаните на Радев и Йотова, които те бяха разположили на няколко ешелона. Първа атакува това минно поле председателят на НС Цвета Караянчева, която директно обвини Радев и Йотова за внушенията и манипулациите срещу управляващите във връзка с предстоящите избори.
"Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че едва ли не предстоящите избори щели да бъдат манипулирани, едва ли не, че ще бъде компрометиран изборния процес, ще бъде опорочен вота. Всичко това, уважаеми колеги, води до недоверие в изборния процес, води до уронване на престижа на институциите. Но нещото, което е много притеснително това е, че като последица от това ще падне и избирателната активност, доверието на българските граждани се подкопава. Внушенията, че правейки изборите ГЕРБ ще прави някакви манипулации, също руши процеса. За съжаление, г-н президент, Вие също участвате в такова говорене. И в последните месеци, това което наблюдаваме е, че има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на гражданите в избирателния процес, а виждаме какво се случи, когато се подкопае доверието в САЩ. В последните дни дадохте думата на хора, които нямат никакви проценти и представителство, а те си позволиха да обявят изборите предварително за манипулирани, позволи им се да правят внушения от позицията на участници в тези консултации", каза Караянчева.
Апелирам за спокойно говорене и да не се оспорват резултатите на вот, който още не е проведен. Българските избори се провеждат по избирателен закон от 2014 г. и много порочни практики за вече премахнати. Изборите не ги прави партия ГЕРБ, а се правят от държавни институции като ЦИК, местната власт, както и българските граждани, които участват в секционните комисии.Това е механизъм, който трябда да отстояваме и да не се правят такива внушения. 4 избора за парламент са проведени от 2009 г. и не са организирани от ГЕРБ, а ние ги печелим. Направихме избор за президент и вие спечелихте, само тези избори ние сме правили, на които вие спечелихте", каза Караянчева.

"Смятам, че трябва да се концентрираме в здравната сигурност. В момента сме в положение на извънредна епидемична обстановка и това, което може да възпрепятства българските граждани да упражнят своето право на глас е страхът от инфекцията, невъзможността на карантинираните да упражнят правото си на вот и това трябва да са темите, които да намерят решение, в резултат на срещите, които провеждате с различни представители на обществото. Аз смятам, че най-полезни в този аспект бяха вашите срещи с Националния оперативен щаб, със здравните власти, с Нацоналния ваксинационен щаб. Те са компетентните, които могат да посочат всички параметри на ситтуацията, както и да посочат какво да се осигури, за да могат да участват българските граждани в изборите", насочи разговора във друга важна посока Даниела Дариткова, председател на ПГ на ПП ГЕРБ. И добави, че е важно да се познават приетите закони, преди да се правят нови предложения "Лоша практика е да се променя Изборния кодекс преди избори. Направили сме промени миналата година, с които дадохме възможност за гласуване и с хартиени бюлетини, и с машини. Предвиждаме възможност всички каратинирани лица да гласуват в подвижни урни, а лицата в болнични заведения да имат същата възможност за достъп до урни, които по решение на ЦИК да се представят от обслужващия медицински екип. Дали сме правомощия на ЦИК с този законопроект да гарантират здравна сигурност на всички участници в изборния процес", добави Дариткова. 

"Няма лош дебат по повод правилата, по които се осъществява демокрацията. Каквито и предложения да се артикулират трябва да се съобразяват с основните на правовата държава. Едва ли би се счело за коректно да се създават алтернативни институции - ако имаме алтернативен ЦИК, защо да нямаме алтернативно здравно министерство или президентство? Някои от тези идеи нямат общо се демокрацията", заяви Томислав Дончев.
Вицепремиерът подчерта, че през последните 5-6 години постоянно се прокарват и дебатират различни идеи, някои от които заслужават да бъдат обсъдени като електронното гласуване, но е важно да се мисли и за тайната на вота. Дончев подчерта, че най-важното в момента е да се обсъжда безопасното провеждане на изборите от пандемична гледна точка.
"Авантюра е и гласуване навън, защото никой не може да знае какво ще е точно времето. Добър вариант е разширяване на обхвата на подвижните секции. Това може да се направи със съвсем малки промени, защото нито една организация, наблюдаваща правата и свободите у нас, няма да погледне с добро око на пълна промяна на кодекса месеци преди изборите. Затова са адекватни съвсем малки промени, като това за подвижните избирателни секции, които да обслужат карантинираните и изолирани лица", каза Дончев.
Тук Румен Радев побърза да се оправдае, че не всички изказани на дебатите идеи са негови и поиска да не свързват всички идеи с него, като например идеята за гласуване в два последователни дни. Метежникът Радев се опита да заиграва с доклад на фондация "Конрад Аденауер", в опит да обвини управляващите, че забавят и неглижират тази възможност:
"Искам само да обърна внимание върху една важна тема, на която все още нямаме ясни отговори. Ще си позволя да прочета само част от доклада на фондация "Конрад Аденаур", с нейните препоръки за машинното гласуване в България", каза йезуитски Радев. Прочетеният от Радев текст съдържаше констатации на фондацията, че колебанията в законодателството през последните две години по отношение на машинното гласуване, както и окончателното решение на парламента за въвеждането му толкова близо до изборния ден, може да остави избирателите в неяснота за действителния период за гласуване. Особено, когато един от методите включва придобиването на специфични умения.
Томислав Дончев му отговори, че фондация "Конрад Аденауер" е уважаван партньор, но въпреки стойностните препоръки, които е отправяла неведнъж, тя не е отправяла подобни препоръки към немското правителство. "Доколкото знам, в Германия машинно гласуване няма. Но това не е най-същественото", допълни Дончев.



Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени