Румен Радев посече правителството: Нямат правомощия да ми предлагат каквото и да е било

Държавният глава коментира и темата с избор на управител на БНБ

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента

Инициативата за назначаване и освобождаване на началникът на НСО принадлежи на президента, не на правителството. Те нямат правомощия да ми предлагат каквото и да било. Това каза президентът Румен Радев пред медии.

 

Има ясно определен орган, който контролира службата. Това не е нито министър-председателят, нито Министерски съвет. Отправените към мен искания са несъстоятелни. Тяхната фактология не предполга да освободя началникът на НСО. Оставям го без последствия, няма да го отстраня. Докладът е повърхностен, несъстоятелен. Мотивите в него навяват внушения, каза още Радев. 

 

Редно е, когато се вземат решения в държавата, да се базират на законите. Както премиерът многократно подчертава - никой не трябва да бъде над закона. Това важи и за Националната служба за охрана, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предоставя съответните записи, добави президентът.

 

Държавният глава коментира и темата с избор на управител на БНБ. Очаквам решенията да бъдат такива, че да допринасят за стабилността на банковата ни система, но очевидно колкото по-политизиран е един кандидат, толкова по-трудно се получава, каза още Румен Радев.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени