Румен Радев: Ще търся отговорност на Борисов за шпионските скандали

Още e рано да се мисли за служебно правителство, каза Радев

Румен Радев
Румен Радев Източник: БТА

Точно в 10:00 часа тази сутрин Румен Радев отиде в Плана планина, за да даде началото на президентската инициатива "Да засадим дърво, да възродим българската гора". Първото  дърво беше засадено именно от държавния глава. Веднага след това Радев коментира и политиката. "Парламентът заработи енергично и българите очакват решения, които да бъдат взети, така че трябва да се даде шанс на парламента да свърши своята работа. Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че да намерим консенсуса и да имаме редовно правителство, обединено около ясни принципи и приоритети", посочи Радев.

 

Президентът каза, че най-скоро време ще стане ясно кога ще връчи мандата на партията на Слави Трифонов –"Има такъв народ". И подчерта, че още е рано да се мисли или говори за служебно правителство. "Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет", допълни той. Радев не отговори на въпроса коя  политическа партия ще получи третия мандат, ако и от"Има такъв народ" не успеят да направят правителство.

 

"Време е българското правителство (на Бойко Борисов – бел.ред.) да осъзнае своята отговорност за шпионските скандали. Това правителство се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация", коментира още Радев. Той визира обявената от прокуратурата за неутрализирана шпионска мрежа в полза на Русия, в която са участвали и действащи служители на военното разузнаване и Народното събрание. "Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на премиера, те дават допуск до класифицирана информация, тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв, анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство", каза Радев.

Още от "България"

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка и даде на прокуратурата казуса с болницата "Мама и Аз"

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата

Прочетете повече прочетете повече

Три дни Хасково ще пее и танцува с "Китна Тракия пее и танцува"

Председател на журито на Първа сцена е изтъкнатият български хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл "Китна Тракия" Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров- хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени