Румен Радев: Свиках 49-то НС в Страстната седмица с очакванията за смирение

Очаквам да се поеме отговорност за националната сигурност, каза още той

Румен Радев в НС
Румен Радев в НС Източник: Zonanews

"Свиках 49-тото НС в Страстната седмица с очакванията за различно начало, с надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните заради за съставяне на правителство". Това заяви президентът Румен Радев на откриването на новия парламент. Радев каза на депутатите, че гражданите са им поверили мисията да ги защитават.

 

"Без съмнение предизвикателствата са големи, но и без съмнение приемането на бюджета е основна задача. Това е сложно уравнение, което трябва да съхрани доходите, но и дългосрочната финансова стабилност. Надявам се да бъде внесено от редовно правителство, което да носи дългосрочна отговорност. Но ако не се случи, ще го внесе служебния кабинет. Крайната дума ще е ваша. Отредена ви е съдбовна роля, очаквам това НС – за разлика от предишните, да подкрепи европейската цел, да подкрепите законите, които ще отворят пътя към Шенген", каза той.

 

"Всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения. Очаквам това НС да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство като приеме разработените закони по ПВУ, които ще ускорят реформите, необходими за модернизацията на страната", подчерта държавният глава.

 

Радев отбеляза: "Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа не е, или по-скоро е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема".

 

"Очаквам да се поеме отговорност за националната сигурност", каза още той и посочи, че истинската модернизация изисква сериозно ангажиране на националния бюджет, подход към превъоръжаването на армията, а не замяна на стари танкове с други стари танкове.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени