Румяна Дечева, ЦИК: Изборният кодекс трябва бързо да се промени, за да няма повече опашки

Изборният кодекс, който беше приет преди 7 години, е пипан 20 пъти

Румяна Дечева
Румяна Дечева Източник: БНТ

Новото Народно събрание трябва да вземе много бързо решение за промени в Изборния кодекс, така че никога повече да няма тези опашки. За това призова в "Денят започва" по БНТ зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева.

"Изборният кодекс, който беше приет преди 7 години, е пипан 20 пъти. И някой сега да намери оправдание, че не може да се пипа, защото имаме скоро избори, за мен ще бъде безсмислено оправдание. Трябва да се пипне онова, което е наложително, например за машинното гласуване", заяви Дечева.

 

Тя обясни, че още миналата година през семптември в Изборния кодекс са се случили едни промени, които нито са били съгласувани, нито са били дълбоко обмислени. "Първо бяха смесени двата вида гласуване. С машинното гласуване изборът щеше да приключи в момента, в който последният човек гласува с натискане на един код. И щеше да има една дълга разписка 3 метра. 9 човека да я подпишат и да я отнесат в РИК. Щеше да има бързо сверяване три минути и с това щеше да се приключи", уточни Дечева.

 

Освен че беше смесено машинното и хартиеното гласуване, не беше обмислено как потоците, които гласуват с машини и хартиени бюлетини по някакъв начин да бъдат обособени, така че след това отчетите да бъдат лесни, допълни Денчева. "Стигна се до този комбиниран протокол, който с тази поправка в закона, вече аз не виждам как можеше вече на един многоскорошен етап да бъде избегнато. Не си представям днешния ден, ако някой беше опростил протокола, въпреки законовата норма, как сега едни хора щяха да реагират, особено тези, които са под чертата и да търсят оправдание", каза още Дечева.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени