Рускоговорящи пияни младежи счупиха огражденията на голямата базилика в Пловдив, повръщаха и уринираха вътре

Актът е извършен в ранните часове на 7 април

Младежи счупиха огражденията на голямата базилика в Пловдив
Младежи счупиха огражденията на голямата базилика в Пловдив Източник: Скрийншот видео кадър

Вандалска атака в центъра на Пловдив. Четирима рускоговорещи пияни младежи счупиха едно от стъклата на декоративните ограждения на Голямата базилика в центъра на Пловдив. От кадри на охранителни камери се вижда как вандалите са счупили стъкло на декоративно ограждение, хвърлят бутилки по артефакти в базиликата, уринират и повръщат вътре. 

 

В сградата се съхраняват древноримските мозайки, които са на път да станат част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Извършителите са четирима. Действията им са заснети от една от охранителните камери на обекта. Актът е извършен в ранните часове на 7 април. На камерата за видеонаблюдение се виждат хора, които прииждат от близко нощно заведение. След три опита чупят предпазното стъкло на парапета с ритници, обясни в ефира на NOVA доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на Общинския институт "Старинен Пловдив".

 

По нейни думи на записа от камерата се вижда и как вандалите хвърлят бутилки по артефакти в базиликата, уринират и повръщат вътре.

 

Има охрана, но тя спазват определен протокол и само е сигнализирала дежурния отговорник. Ще подадем писмен сигнал в полицията, като ще им предоставим всички материали от видеонаблюдението, каза още доц. д-р Кантарева-Дечева.

 

Счупеното стъкло временно е подменено с плексиглас, а според съседи в района вандалите са били рускоговоряща група от над 20 души.

Още от "България"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени