Руското посолство във възторг от позицията на Румен Радев в защита на МОЧА

Споровете около паметника в България избухват нееднократно, напомня ТАСС

Румен Радев
Румен Радев Източник: Kremlin.ru

Президентът на България Румен Радев се изказа против предложението за премахване на Паметника на Съветската армия в София, отбелязва руското посолство в София на страницата си във Фейсбук.

 

Ето какво пишат още от дипломатическата мисия:

Според пресслужбата на държавния глава, Румен Радев направи изявлението си в събота, коментирайки пред журналисти поредната инициатива за пренасянето на монумента. "Всеки паметник е свидетел на своето време. Аз съм против премахването на паметници", каза Румен Радев.

 

От посолството препращат към информацията на ТАСС, в която се отбелязва, че повод за журналистическите въпроси са станали "агресивните изказвания на неголяма, но активна група български политици, които в дните на отбелязване на 76-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война отново излязоха с предложение за демонтиране на паметника, а неговите останки да бъдат преместени в музея на социалистическото изкуство".

"В петък софийският градски съвет на Българската социалистическа партия прие декларация против идеята за демонтаж на Паметника на Съветската армия в столицата на България", отбелязва ТАСС.

"Споровете около паметника в България избухват нееднократно. Решение за неговото демонтиране градският съвет на София прие през 1993 г, но заради протестите на привържениците на Българската социалистическа партия работите по демонтажа бяха спрени. По-късно нито един от кметовете на София така и не се реши да изпълни решението на съвета", отбелязва още ТАСС.

 

Още от "България"

Община Мездра призовава жителите на общината да използват само по предназначение контейнерите за разделно събиране на зе

Не изхвърляйте в контейнерите за зелени и градински отпадъци: строителни отпадъци, хранителни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки, пластмаса, гума, фолио, стиропор, кожа, текстил, стъкло и опасни отпадъци

Прочетете повече прочетете повече

Десетият фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра” събра групи за исторически възстановки и

В тазгодишното издание на "Калето - Мездра" взеха участие групи за исторически възстановки и индивидуални реконструктори - общо над 70 на брой

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени