Руското външно министерство извика българския посланик, възможно е Москва да изгони дипломати

Тази среща в руската дипломатическа служба следва решението на България да обяви за "персона нон грата" двама души от посолството на Москва в София

Министерство на външните работи на РФ
Министерство на външните работи на РФ Източник: РИА Новости

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин бе извикан във външното министерство в Москва на фона на "възможния отговор на Москва на изгонването на руски дипломати",  съобщи  РИА "Новости".


Според руската информационна агенция посланикът първоначално влязъл в сградата, като отказал да коментира, а няколко минути преди това пристигнала и кола със знамето на Европейския съюз. По-късно "Новости" го цитира с думите, че получил във външното министерство информация за възможен дипломатически отговор, но не пожелал да обяви подробности.


Както припомня и агенцията, тази среща в руската дипломатическа служба следва решението на България да обяви за "персона нон грата" двама души от посолството на Москва в София. Замесени бяха и бивши и действащи към момента служители на разузнаването и Министерството на отбраната.


Това стана на 22 март, дни след като прокуратурата обяви шпионска схема в полза на Москва, в която участват и руски граждани. Русия обвинява в "шпиономания" България, която неколкократно гони руски дипломати от 2019 г. насам, и традиционно обявява, че си запазва правото на отговор след решенията в София. За "огледален" отговор на българските мерки вече говориха и в руското външно министерство, и в Сената.

Още от "България"

Премиерът Борисов: Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв. за първите четири месеца на годината, икономиката работи

През първото тримесечие на настоящата година  са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото  задържаното количество през цялата 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

Резултатите на България за справяне с COVID-19 са изключително добри, а ваксинацията протича при голям интерес

В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази, разпореди министър-председателят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени