Руснаците разпродават имотите си у нас

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 21,1 млн. евро

Руснаците продават имотите си у нас
Руснаците продават имотите си у нас Източник: Фейсбук

Пореден месец продължава тенденцията руски граждани да разпродават имотите си у нас, показват данните на БНБ. Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 21,1 млн. евро. Основната част са инвестиции в имоти на руснаци, като от сумата 16,9 млн. евро е отрицателният поток от за Русия. Продажбата на имоти от чужденци се увеличава три пъти спрямо година по-рано, като за периода януари-септември миналата година отрицателният нетен поток е бил в размер на 6,9 млн. евро.

 

Нетният поток от инвестиции на чужденци в недвижими имоти у нас за периода януари-август 2022 г. също беше отрицателен и възлизаше на 19,3 млн. евро, като от тази сума 15,1 млн. евро е  отрицателният поток за Русия. В същото време руските граждани купуват активно имоти в Турция. Според Турския статистически институт (Turkstat) през октомври 2022 г. руските граждани са закупили 2023 жилищни имота в Турция, значително пред иранците (498) и иракчаните (310). Четвърто място заемат украинците, които са закупили 216 къщи и апартаменти. Следват германци (211) и казахстанци (200).

 

Общо през октомври 2022 г. чужденците са закупили 5377 жилищни имота в Турция. Това е с 8,8% по-малко от октомври миналата година. Така делът на чужденците на турския жилищен пазар възлиза на 5,2%. Най-популярните места за чужденци са Анталия (2123), Истанбул (1658) и Мерсин (490). От януари до октомври 2022 г. общият брой сделки с чуждестранни жилища в Турция е 55 021, което е с 26,9% повече от същия период на миналата година.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени