С колко се стопи населението на България за последните 10 години

Към днешна дата населението на страната се е стопило с почти 600-700 хил. души за 10 години

Доц. Надежда Илиева
Доц. Надежда Илиева Източник: NOVA
Между песимистичен е реалистичен е анализът за населението на България, изготвен от експертът по демография от секция "Икономическа и социална география" към БАН доц. Надежда Илиева. Песимистичният вариант през 2020 г. е население в страната от 6 493 000 души, а реалистичният е 6 960 000 души, обясни тя в студиото на "Здравей, България" по NOVA.
 
Очаквам крайните резултати да са между тези две числа - около 6 млн. 600 хил. - 6 млн. 700 хил. души, прогнозира експертът от БАН. 2011 сме били 7 364 570 души, т.е към днешна дата населението на страната се е стопило с почти 600-700 хил. души за 10 години. 
 
Коментар тя направи и за най-застрашените от изчезване райони. "Северозападна България е единият регион, другите са Централна Стара планина, Краището, Сакар-Странджанска област. Постепенно се формира и един регион в Западни Родопи", обясни доцентът.
 
Илиева уточни, че се наблюдава и процес по изнасяне на хората в малките населени места и по селата. "Когато се погледне картата на София много ясно се вижда нарастването на населението по входно-изходните магистрали. Този процес се наблюдава в останалите държави доста по-рано", заяви тя. И допълни: "Този процес ще се задълбочава все повече. Но той ще се случва в териториите, които са близо до големите градове", прогнозира експертът.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени