С решение на ВАС се възстановява дейността на фирма "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево"

Върховните съдии са се произнесли по три жалби на дружеството

Върховен административен съд (ВАС)
Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews

Заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните с решение на Върховния административен съд (ВАС) се възстановява дейността на фирма "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП "Капитан Андреево".

 

Върховните съдии са се произнесли по три жалби на дружеството, свързани с издадени от изпълнителния директор на Агенцията заповеди и писма. Обжалваните документи са издадени между 17 и 19 май тази година.

Ключово е първото решение, свързано с жалба на "Евролаб" в Хасковския административен съд с настояване за прекратяване действията на БАБХ на границата.

 

Първоинстанционният съд отказва, но сега върховните магистрати отменят разпореждането и нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица от Агенцията, изразяващи се в недопускане на служители на дружеството да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функции си.

 

Върховните съдии приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт. Второто дело в Административния съд София – град (АССГ) е срещу жалба на изпълнителния директор на БАБХ. Там има отказ от разглеждане жалбата, което е потвърдено и от върховните съдии.

 

Третото дело пред Върховния административен съд също е по жалба. Делото е оставено без уважение от АССГ, но върховните административни съдии са приели, че това не е правилно и връщат за разглеждане делото по същество от първоинстанционния съд. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени