Събота дойде със сняг, АПИ предупреждава шофьорите

С понижението на температурите тази нощ започнаха снеговалежи и заледявания. Опасни ще са пътищата в Северозападна и Северна България, където се очаква да натрупа по-сериозна снежна покривка, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура"

Събота дойде със сняг, АПИ предупреждава шофьорите
Събота дойде със сняг, АПИ предупреждава шофьорите

С понижението на температурите тази нощ започнаха снеговалежи и заледявания. Опасни ще са пътищата в Северозападна и Северна България, където се очаква да натрупа по-сериозна снежна покривка, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". Поради снеговалеж временно се ограничава движението в посока София на МПС над 12 т по път I-1 в участъка Дунавци - Ружинци. Временно се ограничава движението на моторни превозни средства над 12 тона по път I-1 Видин – София в посока София, в участъка Дунавци - Ружинци, поради обилен снеговалеж. Въведен е обходен маршрут: Дунавци – Арчар – Добри дол – Тополовец – Ружинци. За пътуващите до Монтана обходният маршрут е: Дунавци – Арчар – Добри дол – Смирненски – Славотин – Монтана. 

В 6 области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Софийска област, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър, възможни са виелици и навявания. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени