Сайтът "Фрогнюз" настъпи мотиката - публикува фалшив документ от ДАНС

Софийска районна прокуратура започва проверка за наличието на данни за извършено престъпление по чл. 308 от Наказателния кодекс - съставяне на неистински официален документ

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ
Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала във връзка с публикация от 15.07.21 г. в сайта "Фрогнюз" за съществуването на справка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по оперативно дело, свързано с досъдебното производство за КТБ. С оглед изясняване истинността на документа Софийска градска прокуратура незабавно е възложила проверка на ДАНС.

Фейк публикацията във Фрогнюз
Фейк публикацията във Фрогнюз Източник: Фрогнюз
Днес, 16.07.2021 г., от ДАНС уведомиха, че в агенцията не е изготвян и не е регистриран такъв документ, съобщава прокуратурата.  В появилата се в медиите "справка" има и несъответствие в посочено име на дирекция - СД "Финансово разузнаване". Дирекция с такова название в ДАНС никога не е имало. Според ЗДАНС и ППЗДАНС "Финансово разузнаване" е със статут на Специализирана административна дирекция и правилната абревиатура е САД. Извършена е детайлна проверка за регистриран документ с УИН, като посочения в публикациите, в дирекциите, чиято дейност е свързана с финансова сигурност и разузнаване.
 
Първата страница на фалшивата справка, публикувана във Фрогнюз
Първата страница на фалшивата справка, публикувана във Фрогнюз Източник: Фрогнюз
Констатирано е, че такава справка, с нива на класификация "поверително", не е извеждана от регистратурата на ДАНС. Проверени са и всички документи, регистрирани на дата 09.09.2015 г., подписани от началник отдел и е установено, че такъв документ няма. Прокуратурата е възложила проверка и на завеждащ регистратура "Класифицирана информация" в Софийска градска прокуратура (СГП), но  постъпване и завеждане на такъв документ не е установено. Материалите по образуваната преписка са изпратени от наблюдаващия прокурор в Софийска градска прокуратура по компетентност в Софийска районна прокуратура с оглед извършване на преценка за наличието на данни за извършено престъпление по чл. 308 от Наказателния кодекс - съставяне на неистински официален документ.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени