Сбогом на синия талон. Отпадането му излезе днес в "Държавен вестник"

От днес можете да извадите талона от портмонето си или от портфейла с лични документи – никой няма да ви го потърси

Сбогом на синия талон
Сбогом на синия талон Източник: БГНЕС

Синият талон на шофьорите отпадна окончателно от правната действителност в България след като в петък в "Държавен вестник" беше публикуван Законът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. От днес можете да извадите талона от портмонето си или от портфейла с лични документи – никой няма да ви го потърси.

 

Нормативно контролният талон на шофьора беше описан в два закона – в Закона за автомобилните превози и в Закона за движението по пътищата. В първия от тях в чл. 157 беше записано, че контролният талон потвърждава валидността на притежаваното свидетелство за управление на МПС и с промяната от 28 юли този текст беше премахнат, както още два текста, в които се споменаваше талона.

 

В Закона за движение по пътища на шофьора пък се вменяваше да представя при проверки талона. С отпадането на чл. 183 ал. 1. т. 1 и това задължение отпада. На практика се освобождава водачът от една тежест да се чуди какво да го прави и къде да го съхранява контролния талон, който от дълги години нямаше първоначално предвиденото за него значение.

 

В чл. 157 на Закона за движение по пътищата се заличават думите в ал. 1 "контролен талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство и"  и се създава изречение трето: "В националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания по чл. 165, ал. 1, т. 6 се съхранява информация за контролните точки за отчет на извършените нарушения".

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени