Секретарят по отбраната на САЩ: Руснаците използват брутални, доста дивашки техники срещу цивилни в Украйна

Има стопиране на руското напредване по много направления, коментира той

Лойд Остин
Лойд Остин Източник: Скрийншот/Facebook

Много е важно да разполагаме с правилните способности, за да може да защитаваме България и да допринесем за цялостните усилия в НАТО. Много е важно да има оперативна съвместимост, да работим заедно. В много кратки срокове, често пъти в последната минута се изисква да действаме. За да разполагаме с оперативна съвместимост трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме. Това каза в началото на своето изявление секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин. Той даде съвместна пресконференция с министър-председателя Кирил Петков. 

 

"За нашите военнослужещи е истинско удоволствие, че са тук, че работят с българските си колег. Благодарим на българските военни и на военното лидерство", добави той. 

 

На въпрос от в. "Файненшъл Таймс" има ли някакви обстоятелства, при които България ще окаже съдействие на Украйна, Лойд Остин отговори:
"В доказателствената база данни, с която разполагаме не сме установили да има усилващо се настъпление (на руските агресори в Украйна, бел. ред.). Това е така, защото има стопиране на руското напредване по много направления. Бихме искали да видим укрепване на Украйна по всички фронтове. Имаше множество възможности за деескалиране и да с енамери разумно решение по пътя на преговорите и се надяваме това да бъде сторено".

 

Относно напредването на руските войски на юг, Лойд Остин каза, че те използват "брутални, доста дивашки техники в начина, по който осъществяват нападение над цивилни". Американският секретар по отбраната отново акцентира, че се надява оттук-нататък да бъде избран друг, различен път от страна на Русия, защото "начинът, по който цивилните страдат е много тежък за наблюдаване от нас".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени