Директор, уволнен от Ананиев, става шеф на "Александровска"

Ревматолог от столичната "Св. Иван Рилски" и видинска адвокатка влизат в борда, реши Стойчо Кацаров

УМБАЛ "Александровска"
УМБАЛ "Александровска" Източник: УМБАЛ "Александровска"

И УМБАЛ "Александровска" от днес е с ново ръководство, макар от здравното ведомство все още да не са обявили официално смяната. Заповедта на служебният министър д-р Стойчо Кацаров е факт и гласи, че се сменя Съвет на директорите, съобщава Скенер. нюз.

 

За шеф е определен бившият управител на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов, уволнен от Кирил Ананиев през 2018 г. заради натрупани дългове и несправяне със задълженията на мениджър. Любопитен факт е, че д-р Атанасов не отрича натрупването на дългове на шуменската лечебница в неговия мандат, но сега ще трябва да "оздравява" мегаструктура като "Александровска".

 

Когато е бил отстранен от поста е бил на мнение, че работещите лечебни заведения няма как да не трупат дългове заради неостойностените клинични пътеки и изобщо заради начина на финансиране на системата. Който в момента е същият, а дали възгледите, пък и възможностите на д-р Атанасов са направили чутовен скок за три години, предстои да разберем.

 

Другите двама нови членове на Съвета на директорите са ревматологът от столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Румен Стоилов и видинската адвокатка Гергана Андреева.

 

По-рано днес зам.-здравният министър д-р Димитър Петров обяви пред БНТ, че предстои такава смяна в "Александорвска". Причините, по думите му, са две – нарушения в правилника за работа на ръководния орган на болницата, какъвто сигнал подаде доц. Александър Оскар и после сам подаде оставка и лошото финансово състояние.

 

И двата аргумента обаче бяха оборени от отстраненото ръководство, а очевидната цел на Кацаров и компания е удар по бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който управляваше УМБАЛ "Александровска" от 2013 г. до 2020 г. Служебният здравен министър не се съобрази и с безпрецедентната подкрепа, която получи най-старата болница у нас от цялото съсловие и синдикатите.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени