Сергей Станишев: Такова дъно до този момент не е било, БСП вече не е фактор

В БСП се действа с един гьонсуратлък, добави той

Сергей Станише и Корнелия Нинова
Сергей Станише и Корнелия Нинова Източник: БСП

Показаха ни, че без нас може, но, слава богу, май не искат без нас. Слава богу и че има широк консенсус от спешни неща и приоритети, към които БСП може да се причисли. Но и тук, върху идеите и приоритетите, БСП губи монопол. Тежката равносметка за положението на БСП и тежестта, която столетницата има в момента в политическия живот на България, направи бившия председател и бивш премиер Сергей Станишев.

 

В студиото на NOVA той призна, че се чувства унизен и е ядосан. Така се чувстват и повечето членове на БСП. "Такова дъно до този момент не е било, БСП вече не е фактор", посочи Станишев и заяви, че четвъртото място би било срамно, а на поредни пет избора социалистическата партия непрекъснато губи гласове - 600 000 гласа за пет години и то в опозиция, когато една партия има всички възможности да се утвърждава. Това говори, по думите на Станишев, много за политическия капацитет и възможности на ръководството на партията.

 

БСП е най-големият губещ на последния кръг от избори, дори по-голям губещ от ГЕРБ, които минаха пред толкова скандали - от Апартаментгейт до чекмеджетата, добави президентът на ПЕС и бивш лидер на соцпартията. В БСП се действа с един гьонсуратлък - казва се "продължаваме напред", но накъде продължаваме, пита Станишев. Според него проблемът е в имитацията - имитацията на политики, имитациите на опозиционност.

 

"Ядосан съм заради пропуснатите шансове, имахме много шансове да се спре в даден момент и да се анализира. Да се разбере какъв е проблемът", обясни Сергей Станишев и нападна лидера Корнелия Нинова, която налагала политическата линия на разединение, минала и на местно ниво и разнебитила местните структури. Да не говорим за финансовото състояние на партията, възкликна Сергей Станишев.

 

Ако се прави реформа, едно правителство трябва да носи отговорност, това означава да носи и на критики, поясни Станишев и препоръча на хората на Слави Трифонов да са наясно предварително, че при една реформа винаги има недоволни. Със сигурност на едно такова правителство ще бъде сложен някакъв печат от типа на "правителството на Беров" или "тройна или петорна коалиция". Едно такова правителство няма да разполага и с комфорт за дълго време, а според Сергей Станишев до този момент ИТН се държи така, сякаш "искат да бъдат харесвани на всяка цена и непрекъснато".

Станишев предупреди и: "Ще бъде трудно, едно правителство трудно се избира, но и още по-трудно се сваля, показва българския опит..."

Още от "България"

Последни новини

Най-четени