Шефът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов: Главният прокурор е бил мишена за убиване

Главният прокурор е бил мишена за убиване. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с м...

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: Lex.bg

Главният прокурор е бил мишена за убиване. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг., но и с множество осколки. Това заяви на брифинг на директора на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Той работи на терен.

 

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор е пътувал към София. Взривът е бил на завой. На място се е образувал кратер с дълбочина 30-40 см. Взривът е имал ясна насоченост към пътя. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг., но и с множество осколки.

 

Целта на взрива е била да убие, не да сплаши, подчерта Сарафов. Намерени са маркери, които извършителите са оставили. По стъклата на бронирания автомобил, в който се е движел Гешев, има поражения, но Иван Гешев не е пострадал.

 

Главният прокурор е бил в брониран автомобил. По него има щети, както и по дървета около пътя в радиус на 20 метра. Главният прокурор е пътувал заедно със семейството си по време на атентата. Експлозията стана около 11.45 ч. на пътя София - Самоков.

 

Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафовзаяви, че образуваното разследване е по чл. 1 от Наказателния кодекс - за тероризъм. 

 

"По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал нагоре, е бил 4-5 метра. Има кратер с дълбочина 30 сантиметра и диаметър 3 метра, непосредствено до пътното платно. 

 

Взривът е имал ясна насоченост към пътя, към минаващите автомобили. Бомбата е бил с тротилов еквивалент не по малко от 3 килограма, но и множество осколки, които са се забили в отсрещните дървета", каза Срафов. Очевидно бомбата е била с намерение да убие, не с цел сплашване, категоричен бе той. "Сачмите, които намираме, са с големината на човешки нокът", каза Сарафов. 

 

"В момента се провеждат следови действия, с кучета се търсят следи от извършителите. Намерени са маркери, определени предмети, спрямо които, като мине автомобила, бомбата да се задейства. Професионално изпълнено. Само случайност е спасила главния прокурор и другите хора , минавали по пътя. Само случайност е предотвратила смъртни случаи", добави той. 

 

Проверява се дали е имало теч на информация за промяната на маршрута на главния прокурор.



 

Още от "България"

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал "Мездра-май"

В тазгодишното издание се включиха 18 детски танцови състави, клубове и групи, мажоретни състави, вокални и балетни формации, формации за хип-хоп и модерни танци и 12 индивидуални изпълнители от Северозападна България и от Солун, Гърция

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

България и Грузия отварят нови възможности за развитие на транспортната свързаност между Азия и Европа

Новата геополитическа ситуация в Европа поставя и нови предизвикателства пред черноморските държави и по-специално пред развитието на фериботните превози, заяви зам.-министър Натова

Прочетете повече прочетете повече

Софийският фестивал на науката събира над 12 000 ученици и изследователи от три континента

Надявам се, че сред стотиците деца, които ще посетят щандовете на фестивала, са бъдещите изследователи, следващите учени и нобелови лауреати на България, заяви министър Цоков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени