Шефката на Агенция "Митници": В ДАНС бях в лоши отношения с Пламен Тончев - отказах да изпълнявам поръчките им и напуснах

Не познавам Паскал, искам да спра контрабандата

Петя Банкова
Петя Банкова Източник: БГНЕС

Обиски и изземвания от ДАНС в кабинета на директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместникът ѝ - Людмил Маринов бяха извършени днес. Все още не е потвърдена информацията за това дали двамата са задържани.

 

Според адвоката на Банкова не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя се е подготвила как да бъдат разбити, както и служебния ѝ компютър. От дома ѝ са иззети лични записки и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ.

 

В ранния следобед Банкова беше отведена на разпит в КПКОПНИ. На излизане от Агенция "Митници" тя коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и откакто е на поста се бори с контрабандата.

 

"(Паскал, бел.ред.), който аз всячески го разбивам - махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата - да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава", коментира Банкова, цитирана от БНТ.

 

От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС, тя е била в лоши отношения с председателя на Агенцията Пламен Тончев и затова е напуснала.

 

"Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", заяви Банкова.

 

Петя Банкова беше назначена начело на митниците през март от министъра на финансите в оставка Асен Василев. Дали вижда случващото се като политическа история, Банкова коментира така:

"Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на "Капитан Андреево" има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Ето - аз съм първата им жертва - на новото КОНПИ, но няма да се предам".

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени