Шест испански самолета Eurofighter F-2000 Typhoon ще пазят небето ни

Те допринасят за колективната отбрана на НАТО

Eurofighter ef-2000 Typhoon
Eurofighter ef-2000 Typhoon Източник: Pinterest

Военновъздушните сили на Испания предислоцираха днес 6 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиобаза Безмер. Българските и испанските изтребители ще изпълняват съвместно задачи в рамките на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по източния фланг на Алианса в периода 14 ноември – 2 декември 2022 г., съобщиха от Министерството на отбраната.

 

"Българските военновъздушни сили ще продължат да работят за националния принос към Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS). Съвместното изпълнение на задачи от ВВС на България и Испания в мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство осигурява способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да охранява въздушното пространство на страните членки на Алианса", посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

 

"С това краткосрочно пребазиране Испания доказва своите способности и готовност да допринесе за колективната отбрана на НАТО в Черноморския регион. Очакваме с нетърпение да работим с българския екип в авиобаза Безмер и да демонстрираме общите си ангажименти към колективната отбрана", подчерта генерал-лейтенант Франсиско Брако Карбо.

 

При изпълнение на съвместните задачи по охраната на въздушното пространство на страната ни ще се използват приоритетно българските дежурни изтребители, уточняват от МО. И допълват, че охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. 

Още от "България"

Премиерът Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

В разговора участваха председателят на ДАНС Пламен Тончев, председателят на ДАР Антоан Гечев, директорът на СВР бригаден генерал Венелин Венев и началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени