Синдикати и работодатели в стачна готовност заради мерките, предложени от МФ

Социалните партньори се възпротивиха на част от мерките, предложени от финансовия министър Росица Велкова

Протест на КНСБ и КТ Подкрепа
Протест на КНСБ и КТ Подкрепа Източник: Zonanews

Социалните партньори се възпротивиха на част от мерките, предложени в сряда от финансовия министър Росица Велкова. Синдикатите също заговориха за протест, но икономисти дадоха положителна оценка за реформите, които служебният кабинет предлага в Бюджет 2023. Изобщо не може да се говори за фалит, е масовото мнение на финансисти.

 

"Няма нищо страшно, ако направим корекцията, която предлага Министерството на финансите. Това, което предлага финансовият министър, е единствената правилна и вярна мярка за ограничаване на инфлацията”, твърди финансистът Любомир Дацов, пред NOVA.

 

Икономистите изчисляват, че е реалистично дефицитът да падне до 3%, каквото е изискването за влизането ни в еврозоната. Докато те искат дори още орязване на разходите, синдикатите видяха риск в новите мерки - най-вече за работещите и пенсионерите. КНСБ ще протестира, ако и тази криза ще я понесе обикновеният работещ българин, твърдят от синдиката.

 

Работодатели също видяха риск да понесат удар заради предложените разчети. "Идеите на правителството са бизнесът да плати сметката за политическия популизъм, с което бизнесът, разбира се, не е съгласен. Правителството по-добре да си затегне фискалната дисциплина, тъй като има много публични ведомства с припокриващи се функции, много излишни щатове, държавната администрация не е адекватна към размера на населението”, заяви Щерьо Ножаров от БСК.

Още от "България"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени