Слави Трифонов: Петков и Василев трябва да бъдат спрени

Каримански е леке, заявил Петков пред Трифонов

Слави Трифонов
Слави Трифонов Източник: Скрийншот видео кадър

"Аз просто съм изтеглил министри, това не е разваляне на правителството", заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за "Седмицата на Дарик радио". Като основна причина за това негово решение той посочи действията на премиера по казуса със Северна Македония.

 

"Мисля, че Кирил Петков и Асен Василев не се държат като премиер и като министър на финансите. Според мен те се самозабравят. Мисля, че трябва да бъдат спрени", каза Трифонов.

 

"Тези хора не стават за това да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят настрана от властта - максимално далеч и максимално дълго време. Поведението им е нагло, безотговорно, държат се по начин, който не е коалиционен. Петков трябва да се държи отговорно към партньорите си и да управлява отговорно", смята Трифонов.

 

По думите му конкретните причини за изтеглянето на министрите са две. Едната е, че по отношение на Република Северна Македония се води двойна политика - от Министерството на външните работи, а другата от Весела Чернева, външнополитически съветник на премиера, която дублира външния министър Теодор Генчовска с цел падането на ветото за Република Северна Македония да стартира преговори за членство в ЕС.

 

"Във всички министерства Петков направи така, че да се води двойна политика - има човек, който е пряко подчинен на премиера и му докладва, но това не е министърът", заяви Трифонов. "Петков просто не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса със Северна Македония. Говореше едно пред световни лидери, а тук, друго. Истината е, че просто лъжеше", каза Трифонов.

Другата причина за изтеглянето на министри е чисто финансова, поясни лидерът на "Има такъв народ".

 

По думите му той е разбрал от министрите на енергетиката и на регионалното развитие, че държавата е доста зле финансово. "Изхарчили са над 15 милиарда до месец декември и още 4-5 милиарда досега", посочи Трифонов.

 

"Аз съм практичен човек и се опитвам да свърша работа на базата на опита, който имам, а не да квалифицирам кой какъв е. Това, дали харесвам Петков или не, няма значение. Има значение премиерът да върши работа в коалиция с другите три партии. В момента, в който ми стана ясно, че това е невъзможно, се допитах до депутатите от "Има такъв народ". Това се случи преди около месец. Те на сто процента се съгласиха, даже ме посъветваха, че е време да излезем от тази коалиция", поясни Трифонов

 

И добави: "Реших "Има такъв народ" да не бъде унижавана повече". "Четворната коалиция се появи с една единствена цел - да престане моделът на авторитарно управление на ГЕРБ, но Кирил Петков прави същото, "Продължаваме промяната" прави същото", смята Трифонов.

 

"Кирил Петков казва това е моят министър, аз съм този, който ще реши - той се държи авторитарно", счита лидерът на "Има такъв народ". 

 

"ГЕРБ и ДПС са ги избрали хората, не сме ги назначили ние. Това че не ги харесваме - вие не ги харесвате, аз не ги харесвам, явно други хора ги избират. Трябва да се съобразяваме с тях, защото са в НС. Какво да правим - да ги избием ли? Орлин Алексиев е мой приятел, познаваме се от 20 години, с него дадохме "Ферари-то", което не запали, нямам никаква представа с какво се занимава. По едно време беше част от ГЕРБ, но ние никога не сме си говорили за политика. Аз съм създал ИТН, аз съм единственият, който "дърпа конците" заедно със сценаристите", добави Трифонов.

 

"Нямам нищо общо с никакви "Капъкуле"-та, ДПС-та, ГЕРБ-ове и някакви други. Аз съм самостоятелен играч. В миналото съм се запознал с много хора. Какво да направя?", попита Слави Трифонов и поясни, че познава и Лех Валенса, и Михаил Горбачов.

 

Лидерът на "Има такъв народ" посочи, че за него въпросът със Северна Македония е емоционален, но в същото време има и коалиционно споразумение, което изисква да се даде зелена светлина за преговори с ЕС едва след като Скопие изпълни българските условия.

 

Трифонов посочи, че вече не е негова работа да реди правителство, все още има такава възможност според Конституцията, но за "Има такъв народ" няма път назад. "Би било възможно, ако те не бяха такива като хора, говоря за Кирил Петков и Асен Василев, и всичките им производни", каза Трифонов и обвини премиера в пренебрежително и унизително отношение и, че не държи на думата си.

 

Трифонов обясни, че Кирил Петков му се е обадил в 23 часа вечерта от коалиционен съвет за обсъждане на обща кандидатура за гуверньор на БНБ, за което не го е предупредил предварително, нито го е поканил. Включил го на говорител и после го изключил, след като Трифонов го попитал за ареста на Бойко Борисов и защо коалиционните партньори не са били информирани.

 

"Добре колеги, вас не ви ли притеснява фактът, че Кирил Петков арестува Бойко Борисов без да ви предупреди? И мен не ме предупреди. Имаше пълно мълчание. За мен толкова важен ход, който може да навреди на коалицията, ако не бъде предприет по закон, е от огромно значение и би следвало да бъдем предупредени преди това, защото сме партньори, а не слуги на Крил Петков", посочи Трифонов.

 

След това в разговор между двамата Петков заявил: "Аз ти предлагам, който и да е шеф на БНБ, само да не е Любомир Каримански". Трифонов попитал, защо? "Не го харесвам. Защото Каримански е леке", отговорил Петков.

 

"Аз ще ти кажа две неща, първото е, че който няма доводи, говори с квалификации, а второто е, че повече няма да говорим", отвърнал Трифонов. "Аз повече с него не съм разговарял", подчерта лидерът на "Има такъв народ".

 

Слави Трифонов каза още, че "безапелационно" подкрепя влизането на България в еврозоната и по въпроса не е имало разногласия в коалицията. Също така той подкрепя налагането на санкции срещу Русия и разследването на строежа на газопровода "Турски поток" на българска територия. Според Трифонов "категорично" Русия е заплаха за сигурността на България. Той също така споделя мнението, че сегашният главен прокурор е вреден за правосъдната система.

Още от "България"

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени