След 10 години България отново е на Европейско първенство по баскетбол

В понеделник България излиза срещу Босна и Херцеговина в последен мач от квалификациите

Националите ни по баскетбал надвиха Латвия и сe класираха за европейското първенство
Националите ни по баскетбал надвиха Латвия и сe класираха за европейското първенство

България ще играе на европейско първенство след пауза от 10 години. Тимът, воден от Росен Барчовски надви Латвия с 66:65 (15:17, 21:23, 15:19, 15:6) в "Арена Рига" и спечели мястото си сред най-добрите. Нашите наваксаха цели 13 точки изоставане преди последната част, а в нея Павлин Иванов имаше основна роля за успеха, след като наниза три поредни тройки и върна националите ни в играта. 

Дий Бост изигра страхотен мач и завърши с 18 точки. С 15 се отличи Павлин Иванов, който имаше основна роля за успеха, след като наниза три поредни тройки в последната четвърт. Димитър Димитров също игра силно, като завърши с 12 точки, а Чавдар Костов вкара 11.

 

България бе абсолютен аутсайдер в двубоя преди началото на мача, като, естествено, причината за това бе включването на звездите на Латвия Тима и Бертанс. Те получиха разрешение от Евролигата и клубния си тим "Химки", но звездното им присъствие не успя да помогне на селекцията на Робертс Щелмахерс. През сериозна част от игровото време България игра без типичен център, тъй като Андрей Иванов и Станислав Ваклинов натрупаха нарушения още в началото на двубоя.

 

Националите бяха без най-голямата си звезда Александър Везенков в състава, а дори и с наличието на двама от лидерите на Латвия - играчите на Химки Янис Тима и Дайрис Бертанс, трикольорите показаха страхотен борбен дух  и лишиха националния отбор на балтийците от участие на първенството на Стария континент за първи път от цели 22 години насам. България зае третата квота за ЕвроБаскет 2022 от група H, като по този начин се присъедини към тимовете на Босна и Херцеговина и Гърция, които също си осигуриха класиране за шампионата. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави родните национали по баскетбол за огромния успех, който постигнаха. В понеделник България излиза срещу Босна и Херцеговина в последен мач от квалификациите, а Латвия се изправя срещу Гърция, но тези мачове ще са без значение за класирането.

Още от "България"

Трайчо Трайков: Извинявам се за начина, по който Столична община реорганизира движението по Патриарха

Бях поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал "Мездра-май"

В тазгодишното издание се включиха 18 детски танцови състави, клубове и групи, мажоретни състави, вокални и балетни формации, формации за хип-хоп и модерни танци и 12 индивидуални изпълнители от Северозападна България и от Солун, Гърция

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени