След 15 май температури скачат над 25 градуса

Затоплянето носи пролетни бури

Цветя, пролет
Цветя, пролет Източник: Zonanews

След краткото захлаждане, което върна усещането за мартенско време, в следващите дни доминиращите въздушни маси ще са от Средиземноморието. Температурите бавно ще се повишават и ще догонят обичайните нива за средата на май.

 

До края на работната седмица – четвъртък и петък облачността ще е променлива с повече разкъсвания в източната половина на страната и съответно по-значителна облачност на запад. Именно там и през двата дни ще има слаби валежи, по-напоителни през нощта. Източният вятър ще е с умерени пориви, а дневните температури ще са в интервала от 13 до 18-19 градуса, предаде NOVA.

 

Почивните дни ще са осезаемо по-топли

В събота призори температурите ще са от 5 до 10 градуса, следобед – между 17 и 22 градуса. В неделя – навсякъде ще е с градус-два по-топло. В първия почивен ден се очакват повече разкъсвания на облачността и слаби, краткотрайни следобедни превалявания в отделни точки около планините на Западна България. В неделя обаче ще премине атмосферно смущение с валежи на повече места, но отново по-съществени в западната половина на България.

 

До 20 май времето ще остане неустойчиво, но топло с дневни температури около и над 25 градуса, в традиционно по-хладните райони – около и малко над 20. В периода динамиката в Средиземноморието ще е висока, а над Балканите ще премине студен атмосферен фронт. Температурите няма да падат драстично, но ще има локални интензивни следобедни валежи с гръмотевици и градушки.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени