След две години управление на Радев и "Промяната" - България на най-ниското си място в индекса по демокрация, откакто има такъв

България е в редиците на т.нар. "дефектни демокрации"

Кирил Петков и Румен Радев
Кирил Петков и Румен Радев Източник: Zonanews

През 2022 г. България е паднала с 4 места в индекса за демокрацията на Economic Intelligence Unit (EIU). Така страната ни се срива на 57-мо място от общо 167 държави.

 

България събира рекордно ниските 6,53 точки и не е имала толкова нисък резултат никога, след старта на изчисляване на индекса през 2006 година.

 

Сред най-големите проблеми пред страната ни са топящата се избирателната активност, която на последните предсрочни избори спадна под 40%, продължаващата политическа криза и "умората от политиката" сред населението.

 

Норвегия е най-демократичната страна в света. Чисти демокрации са общо 24 държави. България е в редиците на т.нар. "дефектни демокрации". Съседна Северна Македония е на една крачка от изпадането и от този списък и определението "хибриден режим".

 

Най-рязък спад надолу, логично, отбелязва Русия, заради войната в Украйна и последвалите репресии и цензура. Според оценките, страната е близо до изпадане в диктатура.

Още от "България"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени