След Нинова и Гьоков с "нюансирана" позиция относно оръжейните доставки за Украйна

БСП еволюира от "нито един патрон да не попадне в Украйна" до "нито един патрон да не попадне пряко в Украйна". 

Георги Гьоков
Георги Гьоков Източник: БСП

Въпросът с оръжията е сложен. От който и аспект да го разглеждаме, ще има различни мнения по въпроса. За нас от БСП прекият износ на оръжия е табу. Това заяви социалният министър Георги Гьоков NOVA.

 

Според него в България трябва да се отговори на въпроса дали всички българи приемат еднозначно темата за изпращане на оръжие. По тази причина не е учудващо, че БСП заема позиция против, тъй като има такъв сегмент в обществото.

 

Гьоков коментира твърдението, че повечето коалиционни партньори подкрепят изпращането на оръжие на Украйна: "Ние имаме желязно коалиционно споразумение, но в него не е предвидено обстоятелството с Украйна”, добави той. Гьоков е вторият висш функционер на БСП, който започна да внася нюанси в позицията за военна помощ за Украйна. 

 

По време на коалиционния съвет Корнелия Нинова, която е вицепремиер и министър на икономиката, е подчертала пред партньорите си, че партията ѝ е против това България "пряко да предоставя оръжия на Киев". Така тя даде опорни точки, които от предишното "нито един патрон да не попадне в Украйна" еволюира до "нито един патрон да не попадне пряко в Украйна". 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени