След препоръка от лидера на ГЕРБ, депутатите от партията готови да оттеглят предложенията за Изборния кодекс

Десислава Атанасова каза, че ГЕРБ имат "пълна готовност" да оттеглят своето предложение за закриване на Обществения съвет на ЦИК и той да бъде възстановен дори в по-широк състав

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Депутатите от ГЕРБ приеха препоръката на лидера на партията Бойко Борисов и обявиха готовност да оттеглят спорните предложения, свързани с Изборния кодекс, които бяха приети късно снощи в правна комисия. "Чувстваме се длъжни да отговорим на някои от опасенията на нашите колеги след тази буря от емоции, която наблюдавахме в две от парламентарните групи (ПП и ДБ, бел. ред.). За да няма спекулации, защото колегите направиха редица такива, бих дала някои разяснения. Обсъждахме и подкрепихме проект на БСП за даване на възможност на българските избиратели да имат избор дали ще гласуват с хартиена бюлетина, или ще гласуват с бюлетина от машинно гласувани", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг минути след пресконференцията на Бойко Борисов. На нея той призова депутатите си да върнат Обществения съвет на ЦИК и да увеличат състава му, както и да оставят избирателен район "Чужбина".

 

"Всички медии и граждани, които са наблюдавали правната комисия, добре знаят, че единственото, което се променя по отношение на гласуването с машина, е по отношение на преброяването. Любимите им флашки се заместват от физическо преброяване на хартиен носител. Т.е. всички тези, че ще има манипулации на вота, са категорично невярми, защото секционните комисии имат членове от всички партии. Тези хора ще преброяват наличните бюлетини в урните за гласуване. Премахнахме и т.нар. тъмна стаичка, има само параван. Осигурихме видеонаблюдение на процеса по преброяване. Ако това не е прозрачност, не знам кое е", заяви Десислава Атанасова.

 

"Не се съмнявайте, че ще се допускат грешки при обобщаване на резултатите от гласуването, защото вече ще има един-единствен протокол, подписан от всички членове в СИК, където има представители на всички парламентарно представени партии", смята тя. "Ако говорим за демокрация, за равни права – бих задала въпроса да не би в Европа, където се гласува само с хартия, демокрацията да е отнела победата на някоя партия? Много се съмнявам. Държа да отбележа, че по тази тема спекулациите трябва да престанат".

 

Тя каза, че ГЕРБ имат "пълна готовност" да оттеглят своето предложение за закриване на Обществения съвет на ЦИК и той да бъде възстановен дори в по-широк състав. Относно заявлението за гласуване от чужбина "заявявам същото", каза Атанасова - т.е. оттегляне на предложението, което гласеше закриване на района и увеличаване на броя нужни заявления за разкриване на изборна секция зад граница - от 40 на 100.

 

"Ако някой си беше направил труда да провери колко от заявилите за гласуване в чужбина впоследствие са гласували, ще бъдете изненадани. Ако е вярно, че в чужбина живеят над 1,5 млн. български граждани и че 2 млн. български граждани са лишени от право на глас, както казват някои, следва да зададем въпроса – мандатите на район "Чужбина" да станат равни например на трите софийски МИР? Направете такова предложение тогава, ние може да го подкрепим. Всички други спекулации трябва да се подложат на дебат", каза Атанасова.

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени