Служебният министър на енергетиката потвърди, че обмисля възобновяване на доставките на руски газ от "Газпром"

Росен Христов заяви, че сега получаваме пълния обем азерски газ и не купуваме директно от "Газпром", но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски

Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката Източник: Zonanews

Служебният енергиен министър Росен Христов потвърди намерението си да разгледа възможността за възобновяване на доставките на природен газ от "Газпром". "Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за доставка на газ, включително и възобновяване на доставките от "Газпром", заяви Христов в студиото на bTV.

 

Той обясни, че приоритетно се гледат алтернативни доставчици, но ако се окаже, че те не са достатъчни, "няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата". По думите му условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени към други европейски държави и които те изпълняват. Затова и няма да се отклоним от европейската политика.

 

"Купуването на газ от "Газпром", не означава излизане от рамката на ЕС", посочи Росен Христов и обяви, че правителството няма да приеме различни условия от тези, които изпълняват Германия и другите европейски държави.

 

А иначе Христо е уверен, че ако започнат преговори, всички рискове ще бъдат адресирани, така че доставките да бъдат стабилни, с максимална сигурност и оптимална цена.

 

Росен Христов заяви, че сега получаваме пълния обем азерски газ и не купуваме директно от "Газпром", но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски.

 

В коментар на обсъждането от КЕВР на по-скъп газ със 60% със задна дата за август месец служебният министър заяви, че потребителите донякъде са защитени, защото са на регулирания пазар, топлофикациите също се ползват с определени защити, така че не смята, че сметките ще скочат с 60% за битовия потребител. Индустриалните потребители обаче ще усетят поскъпването на газа и съответно това ще се отрази на цената на продукцията им.

 

 

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени