Служебният премиер Стефан Янев провежда среща с министър-председателя на Албания Еди Рама

Двамата премиери обсъждат двустранните отношения, актуални въпроси от европейския дневен ред и пътя на Албания към ЕС

Стефан Янев и Еди Рама
Стефан Янев и Еди Рама Източник: МС

Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас днес и утре. Двамата премиери обсъждат двустранните отношения, актуални въпроси от европейския дневен ред и пътя на Албания към ЕС. В хода на разговора министър-председателят Стефан Янев ще акцентира върху последователната и активна подкрепа на България за европейската перспектива на Албания. Българският премиер ще приветства решимостта на Албания за напредък в програмата за реформи на ЕС и постигането на положителни резултати в ключови области в това отношение.

 

Друг акцент в разговора ще бъде поставен върху добросъседските и приятелски отношения между България и Албания. Възможности за по-нататъшно сътрудничество от общ интерес съществуват в редица сектори като икономиката, селското стопанство, минното дело, енергетиката и високите технологии. Потенциал за задълбочаването на двустранните отношения има и в областта на транспорта и свързаността чрез развитието на Коридор №8, в сферата на образованието, културата и науката, социалното осигуряване. Очакванията са, че с оглед активизираното партньорство между двете страни през последните години с цел по-нататъшно засилване на секторното сътрудничество, ще бъдат постигнати още по-конкретни резултати в бъдеще.

 

Предмет на разговора ще бъде също значителната роля на българското национално малцинство в Албания като естествен "мост на приятелство" между двете страни. Акцент ще бъде поставен и върху връзките в сектора на туризма. След разговора на четири очи между министър-председателя Стефан Янев и премиера на Албания Еди Рама ще се проведе пленарно заседание на двете делегации.

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени