Служебното правителство дойде и от 1 юли скачат токът за бита и парното!

Най-евтина е топлинната енергия на АЕЦ "Козлодуй" – 49,99 лв., но и там увеличението е 11,78%

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

Случайно или не, но веднага след идването на служебно правителство токът за домакинствата поскъпва от 1 юли от 2 до нас 4% за трите района на страната, съобщава "24 часа". Това става ясно от докладите на експертите на КЕВР, които ще се обсъждат на открити заседания на 2 юни. В Североизточна България, където доставчик е "Енерго-Про", за електроенергията до дома хората ще плащат с 2,13% повече отколкото сега, в Югоизточна България, с доставчик ЕВН, цената е увеличена с 2,38 на сто. Токът на ЧЕЗ в Западна България за бита е с най-голямо увеличение – с 4,17%. Средното поскъпване до контакта е 3,02 на сто.

 

Сериозно е увеличението на цените на парното и топлата вода. Най-голямо е то за София – 14,25%. В момента софиянци плащат 82,09 лв. за мегаватчас, предвижда се цената да стане 93,79 лв. Пловдивчани ще плащат за топла вода и парно с 8,90 на сто повече, като цената е по-висока от софийската, сега е 87,85 лв., предлага се да стане 95,67 лв. В Плевен поскъпването е 8,12 на сто, а цената е 78,56 лв. за мегаватчас.

 

В Бургас топлият душ ще струва с 10,75% отгоре, или цената е 78,70 лв. за мегаватчас, поскъпването във Варна е 11,01 на сто, а цената е 93,43 лв. Най-малко ще поскъпне парното в Сливен – 1,75%, а мегаватчас ще струва 76,66 лв. Най-висока е цената в Габрово, която единствена минава стоте лева, тя е 107,85 лв. , увеличението е 8,76%. , сега, преди 1 юли, мегаватчас струва  99,16 лв. Най-евтина е топлинната енергия на АЕЦ "Козлодуй" – 49,99 лв., но и там увеличението е 11,78%.

 

КЕВР предвижда сериозен скок в цената на тока, който произвеждат топлофикациите, и който НЕК е задължена на изкупува, той влиза в микса на електроенергията за регулиран пазар. При него средното поскъпване е 24,69%, като отново най-много е при столичното дружество – 34,71 на сто, над 30% е и увеличението при топлофикациите в Плевен, Бургас, Варна. Тези цени на парното и топлата вода обаче не са окончателни. До 1 юли, до окончателното произнасяне на КЕВР, ще има промени, тъй като цените на пазарите на природния газ, а и на емисиите са с тренд нагоре.

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени