Служители на градския транспорт от цялата страна започват символичен протест

Ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства

Софийски трамвай
Софийски трамвай Източник: Zonanews

От понеделник (9 декември) Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започва поетапни протестни действия във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени в него, за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

 

КНСБ
КНСБ Източник: Zonanews

Ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите. Това е само първа стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт, посочват от синдиката. 

 

Искането е за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв. за целево за увеличение на заплатите в сектора. То е свързано с желанието за защита на професионалните и социалните интереси на работещите в градския транспорт, казва инж. Александър Шопов, председател на ФТС. 

 

Тролей номер
Тролей номер Източник: Zonanews

Според транспортните синдикати социалното напрежение в градския транспорт в страната расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор, макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспектива. 

 

Автобус
Автобус Източник: Zonanews

Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт, обръщат внимание от ФТС. 

 

Софийски градски транспорт, автобус 67
Софийски градски транспорт, автобус 67 Източник: Zonanews

Липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал, посочват синдикатите и допълват, че не са получили разбиране нито от финансовия министър Асен Василев, нито от транспортния министър Георги Гвоздейков.

 

На 7 декември служители на Агенция "Пътна инфраструктура", членове на КНСБ, затвориха автомагистрала "Хемус" с протест за по-високи заплати.Синдикатът настоява за увеличение на заплатите на работещите в АПИ с 20 процента с бюджета за 2024 година.

 

Ръководството на синдикат "Пътно дело" - КНСБ и служителите на Агенция "Пътна инфраструктура" са изпратили декларация до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на финансите Асен Василев, както и до председателя на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов, в която искат увеличение на възнагражденията. В декларацията се посочва, че за това са нужни малко над 17 млн. лева, с които ще се повишат работните заплати на 2417 служители в АПИ.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени