Социологически агенции с остра реакция след изказване на Ицо Хазарта

Те изразиха възмущението си от твърдението му, че "социологическа агенция е искала през 2021 г. 100 хиляди лева за публикуване на данни в полза на "Продължаваме промяната" и настояват да назове публично агенцията

Христо Петров - Ицо Хазарта, ПП
Христо Петров - Ицо Хазарта, ПП Източник: Zonanews

14 социологически агенции, обединени в "Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение" (BAMOR) излязоха с остра реакция срещу изказване на Христо Петров, известен още като Ицо Хазарта, по NOVA.

 

Изследователите на общественото мнение изразиха възмущението си от твърдение на музиканта и продуцент, който е кандидат-депутат, че "социологическа агенция е искала през 2021 г. 100 хиляди лева за публикуване на данни в полза на "Продължаваме промяната", информира Dir.bg. Изказването си Христо Петров е направил в предаването "На фокус с Лора Крумова" по NOVA на 18 септември 2022 г.

 

В декларация до медиите социолозите настояват Христо Петров и ръководството на "Продължаваме промяната" в лицето на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев "да назоват публично агенцията, която "на миналите избори ни е искала 100 хил. лв., за да дадат процент отгоре".

 

По думите им подобни "безадресни коментари" не само вредят на работата на онези агенции и анкетьори, които добросъвестно и според професионалните стандарти извършват социологически проучвания, но и чрез създаването на недоверие към всички поддържат корупционна среда, срещу която ПП декларира, че се бори.

 

"Със съжаление отбелязваме, че подобни атаки се случват в дните на национална предизборна кампания, когато резултатите от социологически проучвания имат още по-висока информационна стойност за обществото ни", посочват от BAMOR.

 

"Апелираме към всички анализатори - социолози, политолози, журналисти, граждански организации и др., да се присъединят към нашата позиция за неразпространение на безадресни обвинения и да изискаме изясняването на този случай, вместо да се захранват поредните скандали", гласи позицията.

Още от "България"

Името на Даниел Лорер изплува при компанията, която е продала ненужния софтуер за 1,7 млн. лв. на НСБ

Създаденият от Даниел Лорер инвестиционен фонд "БрайтКап венчърс” всъщност е сред големите инвеститори в компанията "Софтуер Груп БГ" АД, на която НСБ ЕАД е платила 1 087 057 лева на 4 август тази година

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени