Спасителната акция в Стара планина продължи 8 часа, двама са с политравми

Близо 8 часа продължи спасителната акция в труднодостъпния район Северен Джендем, при която планински спасители от Ловеч и Троян се бориха за живота на четирима туристи, паднали в улей. Късно снощи всички пострадали бяха откарани в ловешката болница, без опасност за живота, с множество наранявания, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ

Спасителната акция в Стара планина продължи 8 часа, двама са с политравми
Спасителната акция в Стара планина продължи 8 часа, двама са с политравми Източник: bTV

Тежко пострадали са двама от мъжете, които са бяха изведени от Джендема и свалени на носилки с тежки травми. В 1.58 ч. двамата пострадали са предадени в Ловешката болница. И двамата са с политравми.

Третият транспортиран е в добро състояние и още снощи си е тръгнал от болницата в Троян. Тялото на туриста, който загуби живота си в Стара планина вчера, все още е в планината и днес ще бъде направен опит то да бъде свалено от там. 

Оказа се обаче, че случаите не са първите нито за деня, нито за годината. Всъщност спасителната акция, която приключи през нощта, е третата едва от началото на годината и втора за вчерашния ден. Планинските спасители от Ловеч и Троян са спасили 7 души за два дни като всички са попаднали в капана на планината по идентичен начин - подхлъзване, падане, търкаляне по отвесен участък, с твърдо ледено покритие. И още - повечето са били напълно неподготвени за зимните условия в планината.

Вчера след 19 часа в подножието на връх Ботев се събра значително множество хора - близки и приятели на изпадналите в беда в планината.

"Мисля, че е имало доста лед. Едни са паднали, други са се спънали и така е станало", бе мнението на спасителите.

"От моя гледна точка е доста заледено. В случая без котки беше доста трудно", допълва туристът Георги Иванов.

Планински спасители и доброволци поетапно подсилваха акцията.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени