Спешна помощ е на ръба заради COVID повиквания. Апелират за спазване на мерките

129 деца са хоспитализирани вследствие на коронавирус

Катя Сунгарска
Катя Сунгарска Източник: БНТ

"Натискът към Спешна помощ е осезаем и тежък", заяви на брифинг говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска. "От 8-15.03, за една седмица, COVID повикванията са 1482. Това са безкрайно много пациенти. За 7 дни обажданията за болни деца са 129", каза още тя. Повикванията към Спешна помощ за последното 12-часово дежурство са между 400-500. От тях около 50 души са с COVID-19. Между 30-40 души се хоспитализират за едно 12-часово дежурство. "Има много хоспитализирани в болниците. Вирусът се подмладява. Това трябва да бъде сигнал към нас и да погледнем сериозно към въведените мерки. Здравната система, въпреки че до този момент устоя на ръба на възможното, трябва някак си да бъде пощадена. Хората са безкрайно уморени и изнервени. Работим всички на ръба", заяви Сунгарска.

 

"Трябва да се мисли за мерки. Здравната система е на ръба. Лекарите работят на ръба", допълни Сунгарска. Говорителят на Спешна помощ призова пациентите да се обръщат и към личните си лекари, защото хора с реална нужда от линейка не могат да се свържат с диспечърите.

 

"Моля ви, пощадете всички хора, които работят в здравната система. Не можем да се справим с такъв наплив. Пренаредете приоритетите си за известно време. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, магазините. Кому е нужно това? През тази една година работим в пълна мобилизация, колегите полагат извънреден труд. Работим с около 25-35 екипи в София-град, което е крайно недостатъчно", заяви Катя Сунгарска.



Още от "България"

Последни новини

Най-четени